MADE IN BANGLADESH

★★★★☆☆

I Danmark har vi en lang fagforeningshistorie og De Samvirkende Fagforbund (det senere LO) blev grundlagt helt tilbage i 1898.

Set i det lys kan kampen for at etablere en fagforening i Bangladesh synes grotesk, sådan som den præsenteres i MADE IN BANGLADESH, men det er desværre en afspejling af virkeligheden, hvis man er kvinde i den del af verden.

Efter en ulykke på Shimus arbejdsplads, hvor een af hendes kolleger pludselig står uden arbejde, beslutter den 23-årige syerske sig for at tage sagen i egen hånd.

Hun vil danne en fagforening, men det er slet ikke så let. Hendes mand ser helst, at hun slet ikke går på arbejde, og på arbejdspladsen udsættes både hun og hendes allierede for chikane og sågar forsøg på bestikkelse i et bureaukratisk og mandsdomineret system.

Shimu viser sig dog at være en af de rigtig seje, som man ikke sådan lige vælter af pinden, og efter at være blevet udsat for bestikkelse, indser hun, at der skal grovere metoder til, hvis hun vil opnå sit mål.

Instruktøren Rubaiyat Hossain lader os titte ind i en verden, som vi slet ikke kender til og det er en gave, vi ikke bør snyde os selv for.

Rikita Nandini Shimu yder en målrettet passioneret indsats som pigen Shimu, der ikke uden grund skaber opstandelse på en tøjfabrik i Dhaka, og man kan ikke lade være med et heppe på denne ildsjæl, der viser, at det kan gøre en forskel at kæmpe.