BRØDRENE LØVEHJERTE

★★★★☆☆

Kan man slutte en familieforestilling med to børns fælles selvmord? Det er i al fald det indtryk, man kan få i Skuespilhusets store sal, hvor man p.t. spiller Astrid Lindgrens BRØDRENE LØVEHJERTE.

En visuel overdådig forestilling med imponerende tegnefilmsinspireret computergrafik af videokunstneren Tal Rosner. Karin Betzs kostumer skuffer derimod og får flere af de medvirkende til at ligne evnesvage samuraikrigere til en Star Wars-audition.

Hovedrollen som en dødsmærket dreng med kælenavnet Tvebak spilles af Morten Hee Andersen, der hver søndag aften skaber uhygge i de danske hjem gennem TV-serien "Fred til lands". Som Tvebak giver han muligvis bevidst afkald på en del af den poesi, der ofte forbindes med rollen.

Det betyder, at vi i stedet for at se en dreng, der udvikler sig fra forsigtig til modig, ser vi en dreng, der gradvist erfarer, at han har været modig hele tiden. Det valg kan man i høj grad diskutere, men Morten Hee Andersen får i det mindste gjort rede for sit valg.

Alvin Olid Bursøe er rørende som hans kærlige storebror og i rollen som Sofie får Mette Maria Ahrenkiel en form for comeback. Blandt de øvrige bemærker man med glæde en skægt sminket Sigurd Holmen Le Dous.

Den kontroversielle slutning, der i romanen blot virker som en integreret del af eventyret, bliver i Line Mørkebys bearbejdelse lige lovlig konkret. Her skal man ikke forvente nogen forløsning i form af et eventyrlig smukt Nangilima, iscenesætteren Thomas Bendixen går temmelig brutalt direkte til black-out. Dermed kan man få det indtryk, at de to børn dør – og det var det. Sådan har det næppe været tænkt fra Astrid Lindgrens side.

Så selvom der er en del af glæde sig over undervejs, kan denne version kun få en anbefaling med forbehold. Aldersgrænsen på 8 år må i al fald siges at være for lav med det budskab, og fra 11 år forekommer mere acceptabelt.

(Michael Søby)