LAST CHRISTMAS

★★★★☆☆

Var man vild med “Love Actually”, vil man også forstå at nyde LAST CHRISTMAS, sæsonens bedste bud på en klassisk julefilm. Emma Thompson spiller med i dem begge, og er medproducent på LAST CHRISTMAS, som hun har skrevet sammen med sin mand Greg Wise.

Titlen er ikke tilfældig, for historien i LAST CHRISTMAS er faktisk inspireret af George Michael-sangen af samme navn, og flere af George Michaels sange pynter desuden på filmens soundtrack.

Instruktøren Paul Feig, der stod populære komedier som “Brudepiger” og “Spy”, kender målgruppen og misser heller ikke denne gang.

Hovedrolleindehaveren Emilia Clarke er et forfriskende rodehoved – også med sig selv, og Henry Golding er så så og nydelige, at det næsten er for godt til at være sandt, men det kan der jo være en pointe i?

Michelle Yeoh har næppe nogensinde virket mere veloplagt i en engelsksproget film og udgør sammen med danske Peter Mygind et af filmårets mest spøjse par.

Emma Thompson får i rollen som indvandrermor slået et slag for integration og tolerance, men glemmer aldrig også at være sjov. Broadway-stjernen Patti LuPone dukker også op, for LAST CHRISTMAS er en inkluderende julefilm.

Slutningen kræver et mere end ordinært romantisk sindelag, men hvis ikke man skulle finde det frem til jul, hvornår så? De bedste julefilm udmærker sig jo netop ved at hæve sig over dagligdagens rå realisme og tilføje den grå hverdag lidt magi. Tænk bare på “Det er herligt at leve” med James Stewart og “Tror du på julemanden?” med Maureen O’Hara, Edmund Gwenn og den lille Natalie Wood.

Så spænd rensdyrene for kanen og husk tryllestøvet for man ved aldrig hvilken jul, der bliver den sidste.