BRUG DIT HJERTE SOM TELEFON – Wikke & Rasmussens forunderlige rejse

★★★★★☆

af Christian Monggaard

Forlaget Barbar

Bogens titel er ikke blot en henvisning til en af de utallige schlagere, der stammer fra Wikke & Rasmussen-film. Den fremstår også som en slags rød tråd i deres fælles karriere.

BRUG DIT HJERTE SOM TELEFON kan også ses som opskriften på Christian Monggaards skamløst kærlige hyldestværk til en lidt underkendt duo i dansk film. Monggaard formår ikke blot at favne og formidle Wikke & Rasmussens filmarbejde med indsigt, men også deres bedrifter indenfor TV, radio og teater bliver grundigt gennemgået.

Man mindes de farverige universer i godmodige film som “Flyvende farmor” (med Jytte Abildstrøm i sit livs filmrolle), men også det futuristiske TV-drama “Se dagens lys”, der stadig står som Wikke & Rasmussens kunstneriske hovedværk.

Wikke & Rasmussens film er normalt proppet med god og glad musik. Teksterne til nogle af deres største og mindste evergreens bliver gengivet undervejs i bogen i deres helhed.

Et rigt billedematerial og uddrag af anmeldelser serveret i et bevidst skævt layout giver bogen kant rent visuelt. Den relativt kronologiske fremgangsform virker også fornuftig, når materialet nu forekommer så spraglet og kommer fra så mange forskellige sider.

Små fine interviews med så forskellige folk som Michael Kvium og Dario Campeotto (biografaktuel i Wikke & Rasmussens “Goose Boy”) bidrager i den grad til underholdningsværdien.

Savner man noget? Det skulle da lige være en filmografi eller en eller anden form for oversigt over livsforløb. Til gengæld får vi et omfattende titel- og navneregister.

BRUG DIT HJERTE SOM TELEFON fremstår som den definitive bog om de to gakke filmveteraner. Den er delvist financieret via crowdfunding, og udgives på Monggaards eget forlag Barbar Bøger.

(Michael Søby)