SKATTEØEN

★★★★☆☆

Selvfølgelig befandt både Preben Harris og Sebastian sig i salen, da Folketeatret atter havde premiere på en flot genopsætning af den tilsynelandende uopslidelige familiemusical SKATTEØEN efterRobert Louis Stevensons drengeroman . For det var netop Preben Harris og Sebastian, der stod i spidsen for denne ubestridelige danske teaterklassiker, som så verdens lys netop her i 1986. Dengang med bl.a. John Hahn-Petersen, Kirsten Walther, Holger Perfort, Max Hansen og Niels Hinrichsen på rollelisten anført af Jacob Rosenberg som drengen Jim.

I 2019 spilles rollen som Jim på skift af to store unge talenter:

Alfred Kann, der imponerede alle med sin sang til mindekoncerten for Kim Larsen og som i "Silent Zone", en Reumert-belønnet opera, viste, at han også havde sans for skuespil.

Jacob Spang Olsen, et af Eventyrteatrets mange stjernefrø, fik sit gennembrud som pakkenisse Hasle i "Julehjertet". Han spiller også hovedrollen som Jim denne aften, og tegner et følsomt portræt af den sympatiske Jim – samtidig med at han får luftet en køn sangstemme.

Den filmaktuelle Szhirley ("Goose Boy") er en varm og velsyngende Mrs. Hawkins, mens dygtige Kasper Leisner næsten virker for præsentabel som John Silver.

Blandt de øvrige sørøvere hører Stanley Bakar og Martin Gæbe blandt de mest vitale. Kristian Boland yder en sikker præstation som skibslæge, mens Christian Mosbæk morer som karrikeret rigmand.

Det er lykkedes for iscenesætteren Birgitte Næss-Schmidt at puste det værste støv af den voluminøse produktion, og eneste anke er en række lidt for voldsomme optrin, der blev for meget for flere mindre børn på de forreste rækker.

SKATTEØEN anbefales fra 6 år, men 11 år passer efterhånden bedre, og de mindste børn får desuden meget mere ud af en af forestilling som KOM BAMSE, NU BALLETTER VI på Det Kongelige Teater.

SKATTEØEN anno 2019 er blevet rustik og solid underholdning, der nok skal få de voksne, der så den som barn, til at finde vej til Folketeatret igen.

(Michael Søby)