HØSTFESTEN

– det store Morten Korch-show

★★★★★★

Et af landets prægtigste teaterrum finder man på Borreby Gods i den sydvestlige del af Sjælland. En gigantisk lade fra 1593 er på respektfuld vis blevet omdannet til det moderne og alligevel klassiske Borreby Teater, der siden 2012 har dannet rammen om en række storslåede forestillinger.

Siden generalmajor Joachim Melchior Holten Castenschiold købte Borreby i 1783 har godset fungeret som et kulturelt centrum for regionen. Både litterært, i malerkunsten og på film har Borreby Gods været synlig gennem historien og i H.C. Andersens "Vinden fortæller om Valdemar Daae og hans døttre" (udgivet 1859) indgår Borreby Gods. Der hænger også flere malerier med relation til historien til godsets smukke Riddersal.

En rundvisning, der er et must, når man besøger Borreby, inkluderer også et besøg i det lille fortryllende kapel, hvor familien Castenschiold gennem otte generationer er blevet døbt. Det gælder også den nuværende ejer Joachim Castenschiold, initiativtager og ansvarlig for Danmarks eneste herreborgsteater, samt sønnen Storm.

Borreby Gods blev for alvor landskendt, da den danske filmklassiker "Baronessen fra Benzintanken" med Ghita Nørby, Maria Garland, Dirch Passer og Ove Sprogøe blev indspillet netop her. En flot musical-udgave af samme historie har siden set dagens lys og spillet med succes på Borreby Gods.

Filmtraditionen videreføres på glimrende vis i HØSTFESTEN – der ikke uden grund har undertitlen "det store Morten Korch Show". For med Jan Schou som dynamiske iscenesætter og naturligt midtpunkt får vi et overflødighedshorn af filmsange krydret med klassiske scener fra diverse Morten Korch-film. Jan Schou agerer både Poul Reichhardt, Peter Malberg og Ib Mossin med glimt i blikket og er allerbedst som Christian Arhoff på frierfødder.

Som en ungdommelig Helga Frier ses Mona Britt Nykjær, der aftenen igennem fryder med sin smilende stemme, mens Jørn Bonde bidrager til festlighederne både som kapelmester, medforfatter og komponist. Blandt det store ensemble er det også i år grund til at fremhæve den lille Lasse Husted Schrøder, hvis spilleglæde rækker langt ud over scenekanten.

Allerede inden forestillingen går i gang, kan man opleve folkedans i udsøgte dragter og efter HØSTFESTEN bydes der også op til dans. Men inden kan man nyde en dejlig platte og diverse øl eller vine samt desserter og kaffe/te.

For HØSTFESTEN er en total oplevelse, der synes at definere begrebet hygge. Her er kælet for alle detaljer – ikke mindst i Vibe Castenschiolds vidunderligt opfindsomme scenografi og Anni Primdahl Olesens træfsikre kostumer. Så gak trygt afsted til Borreby – men husk også at booke rundvisningen på forhånd.

https://www.borrebygods.dk

(Michael Søby)