KONGERNES FALD

★★★★★☆

Selvom titlen leder tanken hen på Johannes V. Jensens litterære hovedværk, så handler KONGERNES FALD snarere om Speedway-kongerne Ole Olsen, Erik Gundersen og Hans Nielsens triumfer på speedway-banen.

Man behøver dog hverken at kende dem eller for den sags skyld holde af speedway for at få udbytte af Mads Kamp Thulstrups medrivende dokumentarfilm. Han har virkelig fået speedway-sportens tre giganter til at åbne op omkring de dramaer, der med tiden også udviklede sig udenfor speedwaybanerne.

Mest betydningsfuld og karismatisk var utvivlsom Ole Olsen, men man fornemmer også, at hans pædagogiske evner nok har været begrænsede i forhold til et ungt cool talent ved navn Hans Nielsen. Olsens foretrukne var hans egen lærling, den søde Erik Gundersen, der ligesom sit forbillede og sparringspartner nåede til tops ved VM 3 gange. Hans Nielsen indhentede dog med tiden dem begge efter nogle svære år.

KONGERNES FALD forholder sig således ikke ukritisk til sine hovedpersoner, men er samtidig en velfortjent hyldest de tre ihærdige sportsfolk, der bidrog til at gøre speedway til Danmarks nationalsport – for en tid.

Vi får nogle pragtfulde klip fra alle nøgleopgørerne på TV – dengang TV var ung og der kun var eet TV-signal. KONGERNES FALD er tilmed afsindig spændende – især når man ikke kender resultaterne på banen i forevejen.

KONGERNES FALD kan dermed varmt anbefales som en af sæsonens bedste danske dokumentarfilm. Kongerne længe leve!