CARRYING A DREAM

★★★★★☆

Det Kongelige Teater har slået dørene op til Gamle Scene for at fejre Tim Rushtons 17 år som kunstnerisk leder af Dansk Danseteater. Staffetten er for længst givet videre til Pontus Lidberg, der allerede har bevist sit værd bl.a. med en forrygende omgang sommerdans på Ofelia Plads, og CARRYING A DREAM er derfor Rushtons første værk, hvor han kun fungerer som koreograf.

Menneskerettighederne er til stadighed under pres, og i CARRYING A DREAM anskuer Rushton dem i historisk perspektiv.

På lydsporet flettes paragrafernes ordlyd sammen musik af så forskellige kunstnere som Nina Simone og Elton John, og på den store scene folder det sublimt orkestrerede ensemble sig ud i smukt afstemte grålige kostumer. Scener om fængsel og folk på flugt binder bl.a. mordet på Martin Luther King og oprøret mod Apartheit i Sydafrika sammen. Rushtons politiske engagement strømmer som en rød flod gennem forestillingen og de sanselige optrin kulminerer i en kraftfuld finale.

Koreografisk er forestillingen snarere essensen af alt, hvad Tim Rushton kunne og kan end nye koreografiske landvindinger, men det giver på den anden side også god mening i denne sammenhæng. Og Tim Rushtons bidrag til udviklingen af den moderne dans i Danmark kan ikke overvurderes.

Men CARRYING A DREAM er ikke kun tilbageskuende og fremstår samtidig som dybt relevant lige netop nu, hvor grundlæggende menneskelige principper skydes ned i ytringsfrihedens hellige navn. Det relativt unge publikum, som altså sagtens kan finde vej til Det Kongelige Teaters Gamle Scene, kvitterede da også med stående bifald og gav dermed håb om, at Rushtons drøm lever videre.