VÆRK UDEN SKABER

★★★★★★

Florian Henckel von Donnersmarck vandt en Oscar for afhøringsdramaet "De andres liv". Nu overgår hans sig selv med den dobbelt-Oscarnominerede VÆRK UDEN SKABER, et storslået episk drama om kærlighedens og kunstens uomgængelighed og et portræt af Tysklands udvikling under og efter 2. verdenskrig.

Drengen Kurt (kært fremstillet af Cai Cohrs) forelsker sig i sin excentriske kunstelskende tante – smukt portrætteret af Saskia Rosendah ("Lore"), men familien rammes som så mange andre af omkostningerne ved et intolerant og hensynsløst styre. Selv som voksen mærker han sin tantes indflydelse, da han skal vælge livsbane, men der skal gå mange år inden privatliv og arbejdsliv kan smelte sammen til en helhed.

Den 6-dobbelte Oscar-nominerede filmfotograf Caleb Deschanel, kendt for "Den sorte hingst", "The Right Stuff" og Robert Redford-filmen "The Natural", kroner sin karriere med sit formidable kameraarbejde på denne film, både med hensyn til de sublime billedkompositioner såvel som en udsøgt og perfekt afstemt farvesans.

På tilsvarende vis formår komponisten Max Richter at blande diverse musikalske stilarter og løfte de afgørende scener rent musikalsk, så vi aldrig tvivler på instruktørens intentioner.

Et væld af tysk films prægtigste nye navne bidrager væsenligt til filmens kvalitet – eksempelvis Paula Beer (fra Ozons "Frantz"), Hanno Koffler, David Schütter, Franz Pätzold og Oliver Masucci. Men også Sebastian Koch ("De andres liv") gør indtryk – som stålsat svigerfar med dunkel fortid.

Det er dog tysk films Darling, den poetiske Tom Schilling ("Oh Boy"), der som den følsomme voksne Kurt binder hele historien sammen med sit diskrete intelligente spil. Åh hvor vi dog savner hans type i dansk film.

VÆRK UDEN SKABER troner fornemt som det fineste tyske filmudspil i årevis. Den er tilmed underholdende og trods en spilletid på over tre timer ikke eet minut for lang.