REFORMISTEN

★★★★☆☆

Marie Skovgaard har med sin film REFORMISTEN skabt et velgørende kritisk portræt af Sherin Khankan, Skandinaviens første kvindelige imam og i 2016 medstifter af Mariam Moskeen, der som en af de første moskeer i Europa fik kvindelige ledelse.

Vi oplever Sherin Khankans kamp for at etablere moskeen, og mærker sammenholdet blandt de mænd og kvinder, der bakker op om projektet. Sherin Khankan foretager sågar vielser, men da hun uden om bestyrelsen beslutter at sige for at gifte folk med forskellig tro, kommer det til et brud med flere af hendes faste støtter.

Vi fornemmer ud fra faderens ord om, at hun ikke i tilstrækkelig grad er klædt på til opgaven rent teologisk og at hun har en tilbøjelighed til at handle på egen hånd, før hun har sikret sig, at baglandet er indforstået.

Men man får alligevel en vis respekt for Sherin Khankan, for hun forsøger ikke at skjule situationen og får da også overvundet krisen ved hjælp af et yngre hold. Om de så har samme teologiske tyngde, som den tidligere bestyrelse, kan man kun gisne om, men Sherin Khankan er i al fald selv indstillet på at give sin velsignelse til homoægteskaber i fremtiden.

Marie Skovgaard kommer fint rundt om diverse problematikker, men man savner en større teologisk tyngde i filmen, for at kunne vurdere hvem der har ret. F.eks. hører vi aldrig præcis hvad der står om kvinders ret til formidle religiøse budskaber fra en talerstol ligesom det havde været rart med flere citater fra koranen til at belyse ægteskab og skilsmisse for folk af forskellig tro og af samme køn.

Men REFORMISTEN er bestemt en seværdig film, og selvom Sherin Khankan er glad for læbestift, så har hun tydeligvis mere at byde på end et præsentabelt ydre. I sidste ende fremstår hun som en modig kvinde, der kan få ting til at ske.