COLD CASE HAMMARSKJÖLD

★★★★★☆

Jo, Mads Brüggers seneste dokumentarfilm COLD CASE HAMMARSKJÖLD er med sine to timer for lang, men det virker i den store sammenhæng ret ligegyldigt, for indholdet fremstår intet mindre end sensationelt. Det er som om Mads Brügger efter sin opsigtsvækkende men irriterende semi-dokumentarfilm "Ambassadøren" nu vil vise, at han faktisk er en dygtigt journalist. De mange navne og et par snørklede formidlingsfaser forhindrer ham da heller ikke i at overbevise os om omstændighederne omkring mordet på Dag Hammarskjöld. Vi er i al fald ikke i tvivl om, at det var mord efter at have set filmen.

Men næsten endnu mere opsigtsvækkende er hans research i Sydafrika, hvor han og journalisten Göran Björkdahl finder den organisation, der i samarbejde med CIA stod bag mordet. Her finder vi også et aldeles overbevisende vidne, der fastslår, at den selvsamme organisation også udførte systematiske mord af sorte i Afrika via forgiftede indsprøjtninger forklædt som medicin mod aids. På ordre fra magteliten i Storbritanien – muligvis helt oppe på regeringsplan.

Mads Brügger vandt instruktørprisen på Sundance Film Festivalen tidligere på året, og kan man vel se sig selv på listen over de Oscar-nominerede til næste år. For med store artikler om filmen i de toneangivende amerikanske og engelske aviser har han for alvor fået den opmærksomhed, der skal til for at skabe forandringer.