THE MADNESS OF GEORGE III

★★★★☆☆

Alan Bennett regnes med rette for den vittigste af vor tids britiske dramatikere. Fra TV-monologerne "Talking Heads" og prisbelønnede TV-film som "An Englishman Abroad" til spillefilmene "Gris på gaflen", "The History Boys" og "The Lady in the Van" mærker man både en smittende ordglæde og et underfundigt vanvid.

Filmatiseringen af THE MADNESS OF GEORGE III havde Nigel Hawthorne og Helen Mirren i pragtpræstationer og Bennett modtog en velfortjent Oscar-nominering for sit filmmanuskript, der fik titlen THE MADNESS OF KING GEORGE.

Et kvart århundrede senere kan vi i Cinemaxx nu opleve stykket i en transmission fra Nottingham Playhouse. Rollelisten er måske knap så pragende som i filmversionen, men måske netop derfor fokuserer man mere på selve teksten og i mindre grad på skuespillerpræstationerne.

Alan Bennetts tekst om den gale kong George virker om muligt mere relevant i en tid, hvor flere af verdens mægtigste mand opfører sig vanvittigt. Og denne vellykkede transmission giver virkelig lyst til at se en opsætning af stykket på dansk.