COLD WAR

★★★★★★

Den mesterlige polske instruktør Pawel Pawlikowski vandt en Oscar for filmen "Ida", men overgår faktisk sig selv med denne billedstærke skildring af kærlighedens fortvivlende vilkår under den kolde krig. Pawel Pawlikowski vandt da også instruktørprisen i Cannes og National Board of Reviews har netop kåret COLD WAR ("Zimna wojna") som årets bedste udenlandske film.

Wictor skal iscenesætte en turné-forestilling med udgangspunkter i den sangskat, der forbindes med folklore, og får i mere end een forstand et godt øje til den selvbevidste Zula, der aflægger prøve for ham. De forelsker sig, men da den statsstøttede trup bliver pålagt at promovere kommunistiske værdier i forestillingen, splittes de elskende på grund af forskellige idealer.

COLD WAR er nomineret i alle hovedkategorier ved The European FIlm Awards inklusive Joanna Kulig og Tomasz Kot som det plagede par Zula og Wictor.

Men også Agata Kulesza, der var så fremragende i en markant birolle i "Ida", gør indtryk som Wictors assistent og Borys Szyc har en besnærende farlighed som Kaczmarek. Man bemærker også den fascinerende franske skuespillerinde Jeanne Balibar (der tidligere på året vandt en César for filmen om sangerinden "Barbara") i en lille rolle som Wictors parisiske veninde.

Pawel Pawlikowski fortæller sin historie, der er inspireret af hans egen families splittelse under den kolde krig, med en lysende klarhed og i sublime sort-hvid billeder, hvis lige vi kun har set i Cuarons hovedværk "Roma".

Men COLD WAR er ikke blot en portræt af en grum fortid, men formår også at spejle sig i vor tid. Vi behøver ikke kun at kigge til USA for at fornemme, hvordan politiske kræfter forsøger at påvirke kulturlivet i en bestemt retning og vi mærker, hvordan også vor tids kolde krige skaber grænser, der medfører splid fremfor at samle mennesker.

COLD WAR hører blandt årets stærkeste filmudspil – og har tilmed et forførende soundtrack, der favner både folkemusik og jazz.