JUL I SKILSMISSELAND

★★★★☆☆

Det uafhængige teaterkompagni Partner in Crime har siden 2015 produceret flere unge forestillinger med kant. Små fine ting, der altid er mere end seværdige, og selvom JUL I SKILSMISSE hører blandt de mere beskedne udspil er også den et besøg værd.

Vi følger Mathias, Vera og Simon, der alle står med skilsmisseproblematikker tæt inde på livet: Mathias skal vælge om han skal holde jul hos sin far eller hos sin mor. Vera føler sig svigtet af sin far, efter han har aflyst deres fælles juleaften, og spørgsmålet er: Hvad gør hun nu? Endelig er der Simon, som overvejer at gå fra sin kæreste, da denne er blevet gravid.

Tre store valg for tre store børn bliver engagerende teater i teenagehøjde, når dramatikeren hedder Frederik Villads og iscenesættelsen ligger i hænderne på Tamara Rugaard Mathiesen. Men de er heldigvis også for kloge til kun at tale de unge efter munden, og påpeger således, at Mathias lyver for sine forældre, at Vera aldrig får sagt til sin far, hvordan hun egentlig har det og at Simon er faretruende nær ved at forlade sin kæreste, når hun har mest brug for ham.

Partner in Crime er velsignet med tre gæve skuespillere, der alle formår at bidrage konstruktivt til forestillingen. Den velartikulerede Kristian Grumme Nielsen bringer såvel sårbarhed som styrke til rollen som den homoseksulle Mathias. Thea Kastberg virker på een gang sej og skrøbelig som Vera, mens Andreas Dittmer finder fine udtryk for den sjælelige vildrede, som Simon havner i, da han pludselig skal være far.

I tilgift fryder de voksnes stemmer, som leveres af Bodil Jørgensen, Henrik Prip og Hella Joof. At dømme efter reaktionerne i salen kunne en del af ældre i salen nikke genkendende til flere af udsagnene og en mild latter bredte sig på det hyggelige teater Momentum i Odense.

JUL I SKILSMISSELAND forfalder aldrig til at blive en trist anti-jul forestilling, men maner blot til besindelse. Den gør det med kærlige glimt i øjnene hos de medvirkende, der også tæller musikeren Karl Johan Dilling Jandorf. Vi bliver tilmed mindet om forskellen på banko og bingo – og så kan man da ikke ønske meget mere af en juleforestilling!

JUL I SKILSMISSELAND rykker efter Odense en tur til Edison på Frederiksberg og derefter til Mungo Park i Allerød.

(Michael Søby)