OLSEN BANDEN

★★★★★☆

af

Christian Monggaard

Forlaget Book Lab

Det er ikke første gang Christian Monggaard har skrevet om OLSEN BANDEN. Men aldrig før med et sådan overskud, at læseren slet ikke kan undgå at blive smittet af hans fortælleglæde.

OLSEN BANDEN rummer alt hvad man kunne ønske sig at vide om OLSEN BANDEN og heldigvis også meget mere. Et overflødighedshorn af informationer om et af vor lands mest dyrebare filmskatte.

Det ødsle billedmateriale bidrager til at gøre bogen levende og underholdende, og det ligefrem vrimler med nørdede detaljer, inklusive kopier af breve, tegninger, skitser, regnskab, oversigter, plakater og andet guf for sande filmelskere.

Rent sprogligt burde OLSEN BANDEN måske have heddet Olsen-banden – sådan som den første film hed jvnf. den internationale filmdatabase IMDB. Men på den originale danske filmplakat står der faktisk OLSEN BANDEN i to ord, og derfor er Christian Monggaard i sin gode ret til at fastholde den titel i sin storslåede bog.

Vi forkæles med 330 siders finurlig og fornøjelig læsestof, der aldrig bliver for akademisk i forhold til sit emne, men møder publikum lige netop der, hvor OLSEN BANDEN befinder sig.

Christian Monggaard har skrevet en del bøger allerede, men OLSEN BANDEN må siges at være den mest tilfredsstillende. Den definitive bog om OLSEN BANDEN – og det er intet mindre end en bedrift.

NB! Bemærk af bogens forord er skrevet af Ove Sprogøes søn Henning Sprogøe, der også har haft flere forskellige funktioner på de gamle Olsenbande-film. Smukkere kan det næppe gøres.

(Michael Søby)