LYKKELÆNDER

★★★☆☆☆

Månedens dokumentarfilm i Cinemateket vandt tidligere på sæsonen NORDIC: DOX-prisen. LYKKELÆNDER rummer flere interessante elementer, men fremstår som en løjerlig mutant om de fordomme, der stadig spøger i relationer mellem danskere og grønlændere.

Fordomme, der kommer til udtryk i rapperen Josef Tarrak Petrussens store hit "Tupilak", der konfronterer grønlændere såvel som andre danskere med deres skadelige handlinger. For det er altså ikke alle grønlændere, der drikke sig sanseligt beruset i bajere, og selvom grønlandske børn griner ved tanken, så er folk udenfor Grønland ikke nødvendigvis idioter, fordi de tror, at det kræver kørekort at køre hundeslæde.

Lasse Lau viser allerede i filmens første scene, at han er en mand med filmisk fornemmelse og sans for billedkompositioner. Men LYKKELÆNDER virker alligevel fatalt ufokuseret, og man kommer alvorligt i tvivl om, hvorvidt skuespillerinden Nukâka Coster-Waldaus aggressive tilråb til publikum og tilfældigt forbigående efter en etnografisk Grønlands-udstilling ikke netop bekræfter flere fordomme end de nedbryder?