FORNÆRMELSEN

★★★★☆☆

En lille konflikt om et afløb bliver blæst op til en retssag, som afspejler en historisk konflikt, der minder om O.J. Simpson-sagen i USA. Libaneseren Ziad Doueiri har både skrevet og instrueret dette fint afbalancerede retsdrama, der gør et oprigtigt forsøg på at analysere en arabisk – måske ligefrem DEN arabiske – konflikt udefra.

Den palæstinensiske skuespiller Kamel El Bash vandt prisen for bedste mandlige hovedrolle på Venedig filmfestivalen for en afdæmpet præstation, der rummer både værdighed og arrogance. Juryen burde dog have delt prisen mellem ham og Adel Karam, der tegner et dynamisk portræt af den forurettede palæstinenser, hvis sårede stolthed skjuler dybe føleslesmæssige ar.

Filmen byder også på et gensyn med Diamand Bou Abboud, der gjorde så stort et indtryk som forfulgt gravid kvinde i det nerveflænsende familiedrama I SYRIEN. Denne gang spiller hun forsvarsadvokat med både myndighed og sensitivitet.

FORNÆRMELSEN er et sjældent vellykket eksempel på, hvordan en lille konflikt kan få store uoverskuelige konsekvenser og minder os om vigtigheden i at fare med lempe og respekt, når vi omgås andre mennesker. Filmens Oscar-nominering i kategorien bedste udenlandske film forekommer også helt rimelig.