ÅBENBARINGEN

★★★★☆☆

Skal vi vælge at tro på det utrolige eller altid tvivle på mirakler? Det er et spørgsmål, som vi har optaget menneskeheden i århundreder og også i filmhistorisk henseende findes der værker, der kredser om netop dette emne. "Sangen om Bernadette", "Vorherres egen Agnes" og "Therese" ophandler alle konkrete visioner – selve mødet med gud og guds søn, mens "Ordet" af vor landsmand Carl Theodor Dreyer udfordrer vores egen tro – tror vi selv på mirakler?

Men måske er Xavier Giannolis franske film ÅBENBARINGEN ("L’apparition") den hidtil dybeste analyse af selve trosspørgsmålet – det er i al fald den mest ordrige og med en varighed på knap to og en halv time tilmed blandt de længste.

Jacques, en lidet religiøs journalist (spillet af den bundsolide Vincent Lindon) kaldes til vatikanet for at undersøge en mystisk sag om en ung kvinde. Hun hævder at have set gud – og at gud er en kvinde. En voksende menneskeskare bakker pigen op, og vatikanet kan ikke længere ignore sagen, men bliver nødsaget til at tage stilling til den.

Til sin egen overraskelse fascineres Jacques af Anna, den unge pige – og der opstår et særligt bånd mellem dem. Men kan han tro på hendes oplevelse – og på mirakler i det hele taget?

Xavier Giannolis film er uhyre interessant og rejser en række teologiske spørgsmål, der også synes relevante i vor tid. ÅBENBARINGEN udvikler sig hele tiden i nye retninger og er ofte neglebidende spændende som en vejdrejet kriminalfilm.

Instruktøren fik sit gennembrud for 20 år siden, da han vandt prisen for bedste kortfilm i Cannes og har siden høstet mange roser bl.a. for portrættet af den talentløse sangfugl "Marguerite", der langt om længe indbragte Catherine Frot en César for bedste kvindelige hovedrolle.

I ÅBENBARINGEN er Galatea Bellugi et under som pigen Anna, og formår at få os ligeså meget i tvivl som Jacques er det. En César som årets unge håb ville ikke være for lidt, og man føler sig overbevist om, at også andre instruktører ønsker at arbejde med Galatea Bellugi efter hendes på een gang stærke og skrøbelige præstation i denne film.

Så test dig selv og din tro – eller mangel på samme – og udsæt dig for ÅBENBARINGEN. Den er både en udfordring og en fornøjelse, og påvirker både din hjerne og dit hjerte.