PARKEN

★★★★★☆

Skuespillet PARKEN af Botho Strauss er løst baseret på William Shakespeares "En skærsommernats drøm". PARKEN blev iscenesat af Søren Iversen på Aveny-T i 1986 med en stjernespækket rolleliste, der talte Otto Brandenburg, Kirsten Peüliche, Søren Spanning, Henning Jensen, Lene Tiemroth, Gerz Feigenberg, Ann-Mari Max Hansen og Søren Østergaard. Seks år senere uropførtes Hans Gefors’ operaversion i Berlin, og det er denne version, man nu kan opleve i Malmø Operaen.

I PARKEN møder vi en række forskellige karakterer, der stadig mere desperat forsøger at finde mening i en verden hensides al sund fornuft. En trøstesløs moderne samtid, der kan minde om en gold bilkirkegård, men med stadig mere ekstreme udtryk takket være Ulrica Lydahls overdådige kostumer.

Vera Nemirovas iscenesættelse får det bedste frem i samtlige medvirkende, og Malmø Operas ensemble og gæstesolister fungerer som en kraftfuld helhed.

Dirigenten Patrik Ringborg formår på samme vis at få orkesteret til at vise helt nye sider af deres formåen i dette krævende værk, der udfordrer såvel publikum som musikere og sangere.

Et dristigt repertoirevalg belønnes med en stor kunstnerisk sejr, fordi samtlige involverede vover at gå linen ud. PARKEN fornyer vores syn på Malmø Opera og skærper vores sanser til nye oplevelser.

(Michael Søby)