Månedens udflugt:

SØNDERJYLLAND

Sønderborgrevyen er blot en af Sønderjyllands mange attraktioner, og man bør helt afgjort afsætte tid til at udforske området – ikke mindst kulinarisk, når man nu har bevæget sig helt ned til den sydligste del af landet.

Det sønderjyske kaffebord er legendarisk – og kommer i mange former. Ofte i forbindelse med særarrangementer på divese slotte og herregårde, men man kan også være heldig at finde en variation inde i byen f.eks. hos Det Sønderjyske Køkken i det smukke Sønderborg.

Passer datoen ikke eller bliver det for meget med 14 kager (7 bløde og 7 hårde), tilbyder Det Sønderjyske Køkken også en sønderjysk kagetallerken, hvor man får en række smagsprøver fra det berømmede sønderjyske kaffebord. Det kunne f.eks. være en "pummel" (med smør), en kringle og evt. en "stopkage", hvilket f.eks. kunne være en form for sandkage, der i sin tid blev brugt til at lægge en god bund.

Man kan også håbe på at smage en spød vaffelkage kaldet "Goderaad" ("Goed raj" på sønderjysk) eller småkagen "Ingenting", som man hos Det Sønderjyske Køkken tilføjer karakter med lidt rom. Brötorten (også kaldet "brødtærten") er en anden populær mulighed, som man i den grad forbinder med regionen.

Den dynamiske duo Jesper Kock og Sune Axelsen driver Det Sønderjyske Køkken og ideen med den sønderjyske kagetalllerken har bidraget til restaurantens bæredygtighed og reduceret madspildet betydeligt. Udover en række attraktive kulinariske tilbud tilbyder man også undervisning og får derved gjort en hel ny generation opmærksom på de sønderjyske kagetraditioner.

https://www.detsoenderjyskekoekken.dk/

Er man til franskinspireret gourmet-mad – og hvem er ikke det? – bør man ikke snyde sig selv for et besøg på Restaurant Bind i en vidunderlig patriciervilla i udkanten af Kruså. Hvad enten man har behov for et intimt middagsselskab, et forretningsmøde i stilfulde omgivelser eller en sommerfest lige ud til vandet, så er Restaurant Bind en oplagt mulighed.

Den prisbelønnede kok Christian Bind og hans kone Pia har skabt et enestående koncept, og de udsøgte fastlagte menuer kan ledsages af matchende vine fra den velassorterede vinkælder.

Restauranten har gentagne gange haft besøg af medlemmer af det danske kongehus og mange udlændige drager gerne over grænsen for at få en uforglemmelig gastronomisk oplevelse.

Christian Bind har med rette modtaget mange hædersbevisninger for sin kunnen og afholder desuden et årligt arrangement til fordel for julemærkehjemmet i Kollund, hvilet beløbet sig næsten 2,5 millioner kroner.

http://www.restaurantbind.dk/dk/forside/

(Michael Søby)