CINEMA MADE IN ITALY

★★★★☆☆

ITALIENSKE FILMDAGE I KØBENHAVN
Grand 29/4-2/5 2018

Hele otte nye italienske film rykker ind i Grand Teatret, når biografen danner rammen om den årlige internationale filmfestival CINEMA MADE IN ITALY fra søndag den 29. april til onsdag den 2. maj.

Giganternes tid er muligvis forbi, men vore dages italienske instruktører holder fanen højt. Dette års filmdage åbner med Paolo Genoveses ’The Place’ – opfølgeren til instruktørens biografhit ’Perfect Strangers’. I løbet af festivalen gæster en række italienske filmfolk København, hvor de vil møde det danske biografpublikum.

Som åbningsfilm har man valgt THE PLACE af Paolo Genovese, der for et par år siden skabte en film med titlen "Perfect Strangers" ud fra et middagsselskab. På lignende vis udspiller THE PLACE sig på en café i Rom, hvor en mand holder audiens for en række forskelligartede mennesker. Rollelisten omfatter Alba Rohrwacher, en af tidens største kvindelige stjerner i støvlelandet, samt den fremragende karaterskuespillerinde Giulia Lazzarini, der huskes for titelrollen i Nanni Morettis bevægende "Min mor".

EMMA byder på et gensyn med en af italiens mest anerkendte skuespillerinder Valeria Golino. Hun har gjort sig fordelagtigt bemærket i store internationale produktioner som "Rainman" og "Frida", men det er hendes prisbelønnede præstationer i italienske film som Storia d’amore (1986), La guerra di Mario (2005), Il capitale umano (2013) og Per amor vostro (2015), der for alvor har gjort hende elsket i Italien. I EMMA spiller hun en blind kvinde, og endnu engang forbløffes man over hendes på een gang jordnære og fantasifulde spil. Instruktøren er da også veteranen Silvio Soldini, der tidligere har hittet i Danmark med kærlighedskomedien "Brød og tulipaner".

IL CONTAGIO (eller "Tainted Souls", som den kaldes internationalt) bærer i positiv forstand præg af, at den er instrueret af både en mand og en kvinde, for vi mærker en særlig forståelse for både de kvindelige og de mandlige karakterer. Filmen tager os med til et forsømt boligkompleks udenfor Rom, og gennem de personer, vi møder i de forskellige lejligheder tegnes et melankolsk portræt af forsømte mennesker, som samfundet er holdt op med at interessere sig for. Vinicio Marchioni, et af de mere interessante talenter i nyere italiensk film, er bemærkelsesværdig som biseksuel narkoman med rodet privatliv.

Simone Godanos MOGLIE E MARITO ("Wife and Husband") er en romantisk komedie af den slags, som Hollywood kunne finde på at genindspille. Et ægtepar er klart til at blive skilt, men en kortslutning af et tankeoverføringseksperment gør, at kvinden pludselig er fanget i mandens krop – og omvendt. Kønsrollerne halter tydeligvis bagefter i Italien, men uanset hvor fjollet plottet udvikler sig, kan man ikke lade være med at trække på smilebåndet. Og så giver det dog mening, at machomanden Pierfrancesco Favino fra gangsterdramaet "Soburra" her får lejlighed til at vise sig fra en mere kvindelig side.

Midaldrende mænd med gråsprængte skæg fylder meget på festivalen, og man spørger sig selv, om det kan være symtomatisk for den italienske filmbranche i det hele taget? Man savner et mere ungdommeligt præg på de nye film, og et mere feminint og etnisk komplekst verdensbillede.

Bedste bud på en ungdomsfilm er kærlighedsdramaet CUORI PURI ("Pure Hearts"). Selene Caramazza spiller Agnese, en ung kvinde, der har gennemlevet en overbeskyttet barndom og derfor nu tiltrækkes af det vilde og uregerlige. Hun får mere end hun beder om i skikkelse af Stefano (en fin indsats af Simone Liberati), der har levet et alt andet end priviligeret liv, men som heller ikke er tilfreds med sin tilværelse. På trods af al sund fornuft vokser der et bånd mellem Agnese og Stefano, for kærligheden er af natur ufornuftig.

Vincenzo Marras EQUILIBRIO ("Equilibrium") *** har i en for italienske borgere relevant fortælling. Den omhandler begrebet personlig moral (eller mangel på samme!) såvel som kirkens ansvar i et katolsk land. Mafiaen sætter stadig sit præg på en efterhånden dybt disillussioneret lokalbefolkning, og måske derfor savner man vitalitet og optimisme i denne som i andre af årets titler?

En anden film om livet i mafiaens skygge er Leonardo Di Costanzos L’INTRUSA ("The Intruder") *** og bæres først og sidst af Raffaella Giordano i en intens, vred og dedikeret præstation. Heller ikke denne film rummer meget håb for det mafiafiserede Napoli, men i det mindste har instruktøren blik for de små i samfundet. Vi får også et fattigt optog til slut, men uden den filmiske opfindsomhed, som vi husker fra Federico Fellinis værker.

Festivalens måske vigtigste film hedder A CIAMBRA, og har da også allerede indbragt Jonas Carpignano flere instruktørpriser inklusive den italienske Robert-pris, der er opkaldt efter Donatellos David-statue i Firenze.
Koudous Seihon, der af cphculture.dk var nomineret for sæsonens bedste skuespillerpræstation i "Mediterranea", medvirker også i A CIAMBRA, men denne gang har en af bipersonerne (bemærkelsesværdigt fremstillet af Pio Amato) fået hovedrollen, og A CIAMBRA kan ses som en helt selvstændig fortsættelse af dette hjerteknusende flygtningedrama.

Savner man noget på festivalen? Det skulle da lige være øjeblikkets store succes i de italienske biografer, "My Big Gay Italian Wedding" ("Puoi baciare lo sposo") og en fest, der matcher titlen. Det ville ha signaleret energi og livslyst, ord som vi igen ønsker at forbinde med italiensk film.

PROGRAM FOR FESTIVALEN:

THE PLACE ****
SØNDAG DEN 29. APRIL KL. 19.00
En mystisk mand (Valerio Mastandrea) sidder ved et cafébord et sted i Rom. Hans ’mission’ er at opfylde folks mest indtrængende ønsker. Til gengæld skal de så udføre de mærkeligste, til tider grusomme, opgaver for ham. En nonne skal genfinde troen på at hun kan blive gravid, en gammel mand skal kureres for Alzheimer – hvilket kræver, at hans hustru indvilger i at placere en bombe på et offentligt sted – og en ung kvinde vil få drømmen om skønhed opfyldt, hvis hun begår et røveri, der indbringer præcis 100.000 euro og 5 cent. Mange liv og skæbner flettes sammen, mens handlingen langsomt drejes i en stadigt mørkere og mere surrealistisk retning.
Medv: Valerio Mastandrea, Marco Giallini, Alba Rohrwacher, Vittoria Puccini m.fl.
Instruktion: Paolo Genovese

IL CONTAGIO (TAINTED SOULS) ****
MANDAG DEN 30. APIL KL. 18.30
Vi befinder os i et socialt boligbyggeri et sted i forstæderne. På tredje sal bor Chiara og hendes mand Marcello, en tidligere bodybuilder med uklare seksuelle præferencer. Her bor også Francesca, en militant venstreorienteret kvinde med et handicap, Roma-hooliganen Bruno samt narkohandleren Gianfranco. Og så er der Eugenio, som arbejder på et værksted og har slået pjalterne sammen med en prostitueret. Der tales dialekt og gadesprog i den livlige patchwork-film, hvis konfrontationer og overraskende møder fører mange groteske og heftige hændelser med sig…
Medv: Vinicio Marchioni, Anna Foglietta, Maurizio Tesei, Giulia Bevilacqua, Vincenzo Salemme, Daniele Parisi m.fl.
Instr.: Matteo Botrugno, Daniele Coluccini

CUORI PURI (PURE HEARTS) ****
MANDAG DEN 30. APRIL KL. 21.00
Agnese er 17 år, bor sammen med sin mor og er flittig kirkegænger. Hun skal netop til at aflægge kyskhedsløfte, da hun møder den 25-årige og ganske temperamentsfulde Stefano, der arbejder som vagt på en parkeringsplads. Det umage par tiltrækkes af hinanden, men stjålne øjeblikke med intimitet og voksende kærlighed gør kun livet vanskeligere for Agnese, der frygter, at hun vil komme til at svigte sine religiøse idealer. Hun tager derfor en radikal beslutning, som hun håber vil udligne hendes synder.
Medv: Selene Caramazza, Simone Liberati, Barbora Bobulova, Stefano Fresi, Edoardo Pesce m.fl.
Instr.: Valerio De Paolis

A CIAMBRA ******
TIRSDAG DEN 1. MAJ KL. 16.40
Jonas Carpignanos debutfilm ’Mediterranea’ handlede om unge afrikanske flygtninge på vej over Middelhavet til Italien. Nu er instruktøren klar med en fortsættelse af en slags – 100% udspillet på landjorden. Den unge Pio Amato bor i romalejren Ciambra i Calabrien. Han hører til de få i lokalsamfundet, som kan finde sig lige godt til rette med syd-italienere, romaer og afrikanske flygtninge. Derudover har han travlt med at blive voksen. Han drikker, ryger og følger storebroren Cosimo i tykt og tyndt, så han kan lære, hvordan man begår sig i det rå og forarmede miljø. Men pludselig forsvinder broren, og Pio må finde ud af, om han egentlig er klar til at blive voksen.
Medv: Pio Amato, Koudous Seihon, Damiano Amato
Instr.: Jonas Carpignano

L’INTRUSA (THE INTRUDER) ****
TIRSDAG DEN 1. MAJ KL. 19.00
Giovanna driver et fritidshjem i et fattigt hjørne af Napoli – midt i ’mafialand’. Hun kæmper for at lære de unge andre værdier, end dem som det magtfulde forbrydersyndikat forfægter. Da en enlig kvinde og hendes datter flytter til kvarteret, går det snart op for Giovanna, at den fraværende mand er medlem af Camorraen. Dilemmaet er svært: Skal hun bortdømme barnet på grund af forældrenes handlinger – eller udvise tolerance og åbenhed – og dermed åbne sine døre for mafiaen?
Medv: Raffaella Giordano, Valentina Vannino, Marcello Fonte, Riccardo Veno, Martina Abbate, Anna Patierno, Gianni Vastarella
Instr.: Leonardo Di Costanzo

EMMA ****
TIRSDAG DEN 1. MAJ KL. 21.30
Teo arbejder på et trendy reklamebureau og er lidt af en Casanova. Emma har været blind siden hun var 16, men det har ikke forhindret hende i at uddanne sig som osteopat. Hun er smuk, livlig og populær. Første gang de mødes er Teo forført af hendes stemme. Han inviterer hende på en date, men hun er ikke til fals for smiger – og imod alle odds er det Teo, som bider på krogen. Silvio Soldini huskes af mange for den betagende ‘Brød og tulipaner’ og er en af Italiens mest velanskrevne instruktører.
Medv: Valeria Golino, Adriano Giannini, Arianna Scommegna, Laura Adriani, Anna Ferzetti.
Instr.: Silvio Soldini

EQUILIBRIO (EQUILIBRIUM) ***
ONSDAG DEN 2. MAJ KL. 18.30
‘Equilibrio’ fortæller om en stædig og principfast præst, der tager kampen op mod mafiaen i Napoli. Det hele starter, da han prøver at gøre en forskel for kvarterets mest udsatte – og kommer op at toppes med Camorraen. Det bliver kun værre, da han involveres i en sag om en mafiachef, der angiveligt skulle have misbrugt et barn seksuelt. Vincenzo Marras gribende drama er blevet sammenlignet med forne tiders gangsterdramaer med James Cagney i hovedrollen, men ’Equilibrio’ kan ikke ligefrem beskyldes for at være stjernebesat. Tværtimod stammer meget af filmens rå nerve og intensitet fra et ensemble, der overvejende består af autentisk spillende amatører fra Napoli og omegn.
Medv: Mimmo Borrelli, Astrid Meloni, Paolo Sassanelli, Roberto Del Gaudio, Francesca Zazzera
Instr.: Vincenzo Marra

MOGLIE E MARITO (WIFE AND HUSBAND) ****
ONSDAG DEN 2. MAJ KL. 21.00
Årets mest bizarre italienske komedie handler om neurokirurgen Andrea (Pierfrancesco Favino) og hans hustru, studieværten Sofia (Kasia Smutniak), der begge er workaholics. Ægteskabet vakler noget, da de takket været et løbsk tankeoverføringseksperiment helt konkret bytter krop – og dermed får kendskab til nye og overraskende sider af hinanden. Pludselig at skulle gå i partnerens sko åbner heldigvis også for indsigter, der kommer ægteskabet til gode og giver grobund for et genopfrisket kærlighedsliv.
Medv: Pierfrancesco Favino, Kasia Smutniak, Valerio Aprea, Gaetano Bruno.
Instr.: Simone Godano