HVAD VIL FOLK SIGE

★★★★☆☆

Interessen for norsk film- og tv-produktioner synes vokset efter SKAM-seriens internationale succes. Spillefilmen HVAD VIL FOLK SIGE ("Hva vil folk si") synes at forfølge og uddybe et af seriens temaer, nemlig vanskeligheden i at blive fuldt integreret, når man er ung 2. generations-indvandrer fra en radikal anderledes kultur.

Den 16-årige pige Nisha har svært ved at forene et moderne norsk teenageliv med et pakistansk familieliv. Iram Haq, der både har skrevet og instrueret filmen, skildrer i de indledende faser dette dilemma med stor indsigt og forståelse.

Men da faderen først kidnapper sin egen datter og efterlader hende hos slægtninge i Pakistan, mister filmen nuancerne såvel som en del af troværdigheden og bringer ubehagelige minder om den karikerede Sally Field-film "Ikke uden min datter".

Maria Mozhdah yder ellers en nydelig indsats i den komplekse hovedrolle og Adil Hussain, der gjorde sig fordelagtig bemærket i Ang Lees "Life of Pi", låner en vis menneskelighed til (endnu en) uforstående faderrolle.

En scene, hvor Nisha kysser offentlig med en ung mand for derefter at blive ydmyget groft af det korupte lokale politi, virker så grotesk, at man kommer til at tvivle på den – vel vidende, at virkeligheden ofte overgår fantasien.

Men Iram Haq vakler ikke som instruktør og HVAD VIL FOLK SIGE er i al fald en provokerende debatfilm, der kunne egne sig til de store skoleklasser.