SPAR DAME

★★★★★☆

"Navnet SPAR DAME dækker ikke kun over et foruroligende spillekort og en dansktop-evergreen med sangerinden Ann Liza, men også over en opera og nu tilmed en ballet.

Sidstnævnte har netop haft premiere på Det Kongelige Teater, og udgangspunktet er ligesom i operaen en novelle af Aleksandr Pusjkin til musik af Pjotr Tjajkovskij. Den elegante og passionerede koreografi tegner den unge britte Liam Scarlett sig for.

Jon Morells sofistikerede kostumer klæder forestillingen. Morell er ligeledes ansvarlig for den imponerende stringente men også rigeligt kolde scenografi, der omgiver dette drama om spillelidenskab og svig.

Kizzy Makiakis fremstår både flot og frygtindgydende i titelrollen og Andreas Kaas træder for alvor i karakter som karakterdanser i rollen som officeren Hermann, spillefugl og bedrager. Ida Prætorius agerer på yndigste vis grevindens plejedatter, der taber sit hjerte til ham og omkring denne forrygende trio nyder man blandt andre fyrrige dansere som Jón Axel Fransson og Benjamin Buza som henholdsvis grevindens barnebarn og officerernes kaptajn.

Den glød og varme, vi savner i de storslåede scenebilleder, får vi heldigvis af danserne, og SPAR DAME er heldigvis blevet den festaften for Den Kongelige Ballet, som den skal være.

Dirigenten med det passende navn Vincenco Milletari har styr på tropperne i orkestergraven, og SPAR DAME bliver derfor samlet set et utvetydigt højdepunkt i balletsæsonen.

(Michael Søby)