NORDATLANTISKE FILMDAGE 1.-8. marts 2018

★★★★★☆

Igen i år afholder NORDATLANTISKE FILMDAGE på Nordatlantens brygge, Strandgade 91, Kbh K. Den utrættelige programchef Birgir Thor Møller har igen i år formået af sammensætte et uumodståeligt program, som kan nydes med instruktørbesøg eller oplæg. Samtidig vil der være mulighed for at nyde en eller flere forfriskninger/delikatesser med relation til netop områder i nordatlanten.

Den islandske ambassadør Benedikt Jónsson åbner den dansk-islandske serie, et samarbejde med den islandske ambassade, der markerer 100-året for Islands suverænitet. Jubilæet betyder også en visning af en række mesterlige film af islandske instruktører bl.a. "Movie Days", "Voksne Mennesker" og "Sparrows".

Erik Balling er i Danmark mest kendt for ærkedanske film- og tv-succeser som "Olsenbanden", Huset på Christianshavn" og "Matador". Men Balling var også manden, der fra midten af 50erne til starten af 60erne instrurerede tre betydelige nordatlantiske film. Grønlandsfilmen "Quvitoq – fjeldgængeren" med Poul Reichhardt og Astrid Villaume blev som den første danske spillefilm nogensinde nomineret til en Oscar i kategorien bedste udenlandske film, og "Tro, håb og trolddom", der udspiller sig på Færøerne har bl.a. Peter Malberg, Gunnar Lauring og Bodil Ipsen på rollelisten. Sidstsnævnte modtog en Bodil-statuetten for sin indsats, den eneste hun nogensinde opnåede for skuespil – til trods for at prisen var opkaldt efter hende (og Bodil Kjer).

NORDATLANTISKE FILMDAGE viser "Pigen Gogo", Erik Ballings tredje nordatlantiske film i en flot kopi med engelske undertekster. Den fremstår på mange måder som den mest moderne af de tre film med elementer fra både den franske nybølge og Michelangelo Antonionis skæbnefortællinger.
Kristbjörg Kjeld vakte med rette opsigt i titelrollen, og knap et halvt århundrede senere spillede hun hovedrollen som "Mamma Gogo" i Fridrik Thor Fridrikssons semi-selvbiografiske film.
"Pigen Gogo" udnytter fikst den islandske natur og den indledende sang "Vegir liggja til allra átta" blev ikke overraskende et hit. Titlen betyder direkte oversat "Veje går i alle retninger" men betyder snarere "Alle muligheder er åbne". Teksten handler umiddelbart om natteromantik, men man hørte og hører den også som en sang om at vælge livets vej (måske ligefrem nationens vej). Den tilbagevendende konflikt mellem hjemstavn/traditioner og by/modernitet.

https://www.youtube.com/watch?v=W6nEjeVz29M

Festivalen byder også på et væld af film fra Færøerne og Grønland – bl.a. flere kortfilm og også i denne forbindelse vil der være fint besøg.
Nedenfor ses det foreløbige program samt til slut en henvisning til filmdagenes officielle hjemmeside:

PROGRAM
Torsdag 1. marts kl. 20.00 (Udsolgt)
Torsdag 8. marts kl. 16.45 (Ekstravisning af filmen)
UNDER THE TREE – festivalåbning
Nordatlantiske Filmdage 2018 åbnes med ny islandsk film, der giver en underfundig skildring af tragikomiske konflikter i Reykjavik. Filmen introduceres af manusforfatter Huldar Breiðfjörð på åbningsaftenen.

Fredag 2. marts kl. 16.45:
KITCHEN SINK REVOLUTION – med instruktørbesøg
Som optakt til Kvindernes Internationale Kampdage viser vi en unik dokumentarfilm om islandsk kvindekamp. Instruktør Halla Kristín Einarsdóttir samtaler med filmkritiker Nanna Frank Rasmussen efter visningen.

Fredag 2. marts kl. 20
IN THE LAND OF OUR SHADOWS – med instruktørbesøg
Grønlands første fantasy-film krydrer genrens klassiske elementer med grønlandske sagn og myter. Mød instruktør Marc Fussing Rosbach og producer Ane Lena Fussing Rosbach efter visningen.

Lørdag 3. marts kl. 14
FÆRØSKE KORTFILMPERLER – med instruktørbesøg
Få et højaktuelt vue over udviklingen i færøsk film, når vi i samarbejde med Tórshavn Film Festival og Filmsfelagið præsenter de kortfilm, som i år er nominerede til den færøske filmpris Geytin.

Lørdag 3. marts kl. 17
GRØNLANDSKE KORTFILMPERLER – med instruktørbesøg
Poetisk dokumentarisme, skæv komik og sci-fi fra Nuuk. Se fire af tidens bedste kortfilm og mød filmskaberne Nivi Pedersen, Pipaluk K. Jørgensen og Emile Hertling Péronard.

Søndag 4. marts kl. 14.00
MOVIE DAYS – med instruktørbesøg
Amerikanske film, danske Anders And-blade og islandske spøgelser. Mød instruktør Fridrik Thór Fridriksson og se hans både muntre og nostalgiske skildring af barndommen i 1960’ernes Island.

Søndag 4. marts kl. 17 (udsolgt)
Søndag 4. marts kl. 20 (ekstravisning)
DREAMS BY THE SEA – med instruktørbesøg
Modsætninger mødes i Sakaris Stórás spillefilm, som i en poetisk realisme skildrer to teenagepiger og deres udlængsel i en lille færøsk bygd. Mød instruktøren og producerne bag filmen efter visningen.

Mandag 5.marts kl. 20
SPARROWS – med instruktørbesøg
Prisbelønnet og smuk skildring af barndommens sidste sommer, som udspiller sig i en afsidesliggende afkrog af Island. Mød instruktør Rúnar Rúnarsson efter visningen.

Man. 5. marts kl. 16.30 (Ekstravisning)
Tirsdag 6. marts kl. 16.30 (Udsolgt)
VINTERBRØDRE + ATELIER – med oplæg
Filmskribent Nanna Frank Rasmussen introducerer Vinterbrødre, som vises sammen med et andet stærkt bidrag til nutidens dansk-islandske filmkunst, kortfilmen Atelier, instrueret af Elsa María Jakobsdóttir.

Tirsdag 6. marts kl. 20
NUUMMIOQ – med instruktørbesøg
Grønlands første internationalt berømmede spillefilm skildrer en kræftramt mand, der begiver sig ud på en storslået rejse. Se den smukke film og mød instruktør Otto Rosing efter visningen.

Onsdag 7. marts kl. 20
VOKSNE MENNESKER – med instruktørbesøg
Med en lige så tør som lavmælt humor skildrer Dagur Káris danske film en række særegne eksistenser, der prøver at finde fodfæste i tilværelsen. Mød instruktøren efter visningen.

Torsdag 8. marts kl. 20
PIGEN GOGO – med oplæg
Erik Ballings islandske film fra 1962 er en regulær perle i den dansk-islandske filmhistorie, og det er med lige dele glæde og stolthed, at vi afrunder Nordatlantiske Filmdage 2018 med en særvisning af filmen, som ikke har været tilgængelig i Danmark i årtier.

Yderligere informationer om filmfestivalen og relaterede arrangementer finder man på:

http://www.nordatlantens.dk/da/arrangementer/2018/nordatlantiske-filmdage-2018/