THE SHAPE OF WATER

★★★★★☆

Den danske filmfotograf Dan Lausten må allerede nu regnes blandt favoritterne til en Oscar for sin indsats på Guillermo del Toros dybt originale guldløve-vinder THE SHAPE OF WATER. Filmen kandiderer også i kategorierne bedste film, instruktør, dekorationer, visuelle effekter, sminke og ikke mindst originale manuskript samt for musikken, som den geniale filmkomponist Alexandre Desplat er ansvarlig for.

THE SHAPE OF WATER har også en lille håndfuld af frydefulde skuespillerpræstationer, der bestemt også er med i opløbet om den eftertragtede statuette.
Sally Hawkins, der ellers har arbejdet både med Mike Leigh og Woody Allen, har således aldrig været bedre end som den stumme pige Eliza, der på ganske uventet vis forelsker sig.

Michael Shannon burde efter flere forsøg kandidere til Oscar’en for bedste mandlige birolle,, men blev slået på malstregen af den mindst ligeså fremragende Richard Jenkins i en underfundig og nuanceret indsats som Elizas ven. Og så har Octavia Spencer sit årlige bud på en Oscar som Elizas snakkesaglige kollega.

THE SHAPE OF WATER bør også roses for sit præcise portræt af de tidlige 60er, hvor den umiddelbart høflige fremtoning dækkede over intolerance og mangel på ligestilling.

Kærligheden til Hollywoods storhedstid i 40erne, hvor stjerner som Alice Faye, Betty Grable og Carmen Miranda gjorde filmmusical’en til publikums foretrukne genre, gennemstrømmer hele filmen, og giver THE SHAPE OF WATER et magisk skær, hvori alt forunderligt kan ske.

Så tilgiver man gerne, at instruktøren går en smule over gevind mod slutningen, som han i øvrigt også gjorde det i gennembrudsfilmen "Pans labyrint". Men THE SHAPE OF WATER fortaber sig aldrig helt i effekter, og bygger på et poetisk grundlag, der placerer den forrest blandt årets mest fortryllende engelsksprogede filmoplevelser.