JOB

★★★★★☆

"Et enkelt menneske" er undertitlen på Bådteatrets fine forestilling baseret på Joseph Roths roman (forbilledligt dramatiseret af Karen-Marie Bille). JOB er da også primært et portræt af en tilsyneladende ubetydelig jødisk mand, men den folder sig ud og bliver en slægtshistorie, der går lige i hjertekuglen.

Rolf Heim, der lige nu hitter på Odense Teater med "Catch Me If You Can", en helt anden type musikforestilling, har iscenesat med enestående sans for detajlerne i såvel skuespil som akkompagnement.

At Ina-Miriam Rosenbaum rummer en enorm alsidighed, ved vi blandt andet fra hendes Reumert-triumf i soloforestillinger om Marguerite Viby og Joseph Goebbels. I denne sæson har vi kunne nyde hende i "Skattesagens helte" på Teater Grob samt i de seneste afsnit af "Broen" (som rabiat bedstemor).

Som den hårdt prøvede Mendel Singer – og hans slægtninge – står hun atter på sin kunsts højde med en præcision og en klarhed, der slår benene væk under os. Der er noget uforsonligt – nærmest trodsigt – i hendes talent, som holder enhver form for sentimentalitet stangen, hvilket giver pote i den i sandhed mirakuløse slutning.

Hun bakkes opfindsomt op af to formidable musikere, Henrik Goldschmidt og Anders Singh Vesterdahl, der også bidrager med enkle men vigtige lydeffekter og stemmer, når det er påkrævet.

Resultatet fremstår som en stemningsmættet og dybt bevægende (livs-)rejse, der minder os om tilværelsens mest forunderlige øjeblikke og det lille menneskes store værdi.