12 STRONG

★★☆☆☆☆

Nicolai Fuglsig er den seneste danske mand, der har sat i en instruktørstol i Hollywood og skabt en helt igennem ligegyldig film. Hans fortid i reklamebranchen burde ellers komme ham til gode, for 12 STRONG er en rendyrket propagandafilm, der tilsyneladende søger at give en realistisk skildring af den krigssituations, der opstod i kølvandet på attentatet i New York 9/11.

Vi følger 12 raske mandfolk i krig anført af Chris Hemsworth, en flot heteroseksuel familiefader, der overhovedet ikke ligner originalen jvnf. filmens egen dokumentation.

Chris Hemsworth er dog grundlæggende en bedre skuespiller end både Sylvester og Arnold var det i lignende helteglorificerende værker. Ikke en eneste af disse 12 actionmænd kommer alvorligt til skade, mens Talibans folk dør som fluer. Virkeligheden fortæller dog en anden og mere kompleks historie om amerikanernes krigsmeritter, men det interesser ikke Fuglsig, der slet ikke kan skjule sin benovelse over at stå som instruktør på en stjernebesat spillefilm.

Resultatet giver naturligvis sig selv. 12 STRONG virker som en håbløs gammeldags krigsfilm af den slags, man både troede og håbede, at Hollywod var stoppet med at lave.