ROBERT-nomineringerne 2018

Traditionen tro fejrede Det Danske Film Akademi årets nominerede til Robert-prisen med en udsøgt brunch på Tivoli Hotel.

Blandt gæsterne var Jon Lange, en af stjernerne fra den populære TV-serie "Mercur", der også af cphculture.dk er nomineret som årets TV-serie. Jon Lange er desuden nomineret for for sin glimrende præstation som den biseksuelle Jan i samme serie.

Danica Curcic, som vi snart skal opleve som Jeanne D’Arc på Republique, dukkede også op i selskab med sin instruktør Birgitte Stærmose. Danica Curcic er nomineret som årets kvindelige skuespiller for filmen "Darling", der også er nomineret som årets bedste danske film af cphculture.dk

Youssef Wayne Hvidtfeldt er et af de helt nye navne, der er nomineret til en Robert for sin hovedrolle i TV-serien "Yes No Maybe". På Odense Teater har vi blandt andet kunne nyde ham i "Vores klasse" samt "Oliver", og han medvirker faktisk i hele tre af de 5 tv-serier, der er nomineret som årets bedste af cphculture.dk. Udover hovedrollen i "Yes No Maybe", har han mindre roller i både "Mercur" og sidste sæson af "Sjit Happens".

Det er efterhånden et kvart århundrede siden, at Ann Eleonora Jørgensen fik sit gennembrud i Thomas Vinterbergs kortfilm "Sidste omgang". Siden har hun befæstet sit ry som en af landets mest alsidige skuespillere med bl.a. "Italiensk for begyndere" (der indbragte hende en Robert) og "Forbrydelser".

Men også på teatret har triumferet i bl.a. "Libertineren", "Øjeblikket", "Min familie" og "Tribadernes nat" ligesom hun fra TV huskes for sin pragtpræstationer i "Forbrydelsen", "Lykke" og senest "Herrens veje". Det er for hendes sensitive stærke portræt af en følelsesmæssig splittet præstekone, at hun er nomineret for årets kvindelige hovedrolle i "Herrens veje", der også kandiderer som årets bedste TV-serie.

Simon Sears vandt en Reumert-talentpris i 2016 for sin indsats i Mammutteatrets "Sidst på dagen er vi alle mennesker" på Betty Nansen Teatrets Edison-scene. Nu har han også fået sit gennembrud på film og tv med Robert-nominerede birolle-præstationer i "Vinterbrødre" (en af kandidaterne til årets bedste danske film) og den føromtalte "Herrens veje". En ny sæson af "Herrens veje" er netop indspillet, naturligvis med Simon Sears på rollelisten.

Alba August er et andet nyt ungt talent. Hun er nominert til en Robert for sin birolle i TV-serien "Gidseltagningen". Forældrene er Pernilla og Bille August, der begge vandt pris i Cannes for "Den gode vilje" baseret på Ingmar Bergmans manuskript. Men Alba August har allerede vist, at hun kan stå på egne ben med roller i både Danmark og Sverige.

cphculture.dk nominerede hende i kategorien årets gennembrud på grund af titelrollen i "Den lille prins" på Grønnegårds Teatret, og hun gjorde sig ligeledes fordelagtigt bemærket på Malmø Stadsteater som den unge ikke helt uskyldige pige i "Petra von Kants bitre tårer" af Rainer Werner Fassbinder.

På film har hun bl.a. gjort sig bemærket i "Förtroligheten" samt "Den alvorsfulde leg" (efter et manuskript af Lone Scherfig) og snart skal hun til Berlin for at blive hyldet som Shooting Star forud forverden premieren på Pernille Fischer Christensens "Unge Astrid", hvor hun spiller hovedrollen som den unge Astrid Lindgren overfor bl.a. Trine Dyrholm og Marie Bonnevie.

Selvom Sebastian Jessen kun er i starten af 30erne, kan han allerede bryste sig af en film- og tv-karriere på 20 år. Filmdebuten fandt sted med børnefilmen "Albert" og han klarede overgangen til ungdomsrollerne med bravour og opnåede bl.a. stor popularitet i TV-serien 2400 Happiness". Sebastian Jessen har formået at forvalte sit talent kløgtigt og medvirkede herefter i mere kontrovercielle og kunstnerisk mere krævende film som "Smukke mennesker" og "Dreng". Til nominerings-brunchen havde han selskab af sin instruktør Mehdi Avaz, der gav ham den krævende hovedrolle i "Mens vi lever" – en af filmårets mest overraskende succeser – hvilket bl.a. udløste en Robert-nominering.

Sebastians bror Andreas er i øvrigt også nomineret i år – for sin hovedrolleindsats i TV-serien "Mercur".

Selve prisuddelingen finder sted d. 4/2 med Paprika Steen som vært.
En oversigt over samtlige nomineringer finder man på:

https://filmakademiet.dk/robert-prisen/arets-nominerede/