THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI

★★★★★☆

Martin McDonagh vandt allerede en Oscar for kortfilmen "Six Shooter", og det var der allerede dengang delte meninger om. Siden har han formået at udvikle kombinationen af vold og bizar humor i film som "Seven Psychopaths" med et højdepunkt i "In Bruges", der opnåede en Oscar-nominering for bedste manuskript. Men nu overgår han sig selv med THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI, der på trods af sit tragiske udgangspunkt ligner en kulsort komedie undervejs.

Frances McDormand har velnok sit livs rolle som den forpinte og aggressive kvinde, der ikke kan forlige sig med, at datterens mord og voldtægt tilsyneladende er endt i politiets glemmebog. Hun lejer derfor tre store vejskilte, hvor hun i utvetydige vendinger hænger byens politimester ud for ikke at foretage sig noget. Historien tager nu nogle drejninger, som hverken kvinden eller vi kunne have forudset, men underholdende er det, hvor kynisk det end fremstilles.

Der spilles formidabelt over hele linien, men med Frances McDormand som fillmens livsfarlige dynamo. Sam Rockwell har også karrierens rigeste rolle som politimesterens ikke alt for kvikke medarbejder, mens Woody Harrelson, der var det bedste i "Glasslottet", lukker en fin sæson med et sobert portræt af den hårdt plagede politimester.

Caleb Landry Jones, der som utilregnelig svoger stjal "American Made" fra Tom Cruise, yder også her en fin indsats – denne gang som lad reklamemand. Lucas Hedges fik sit gennembrud i "Manchester by the Sea" og kan snart nydes som potentiel kæreste til "Lady Bird". I THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI får han med få midler gjort os det begribeligt, hvordan det er at leve med en ondskabsfuld mor.

THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI er dygtigt orkesteret og overraskende fortalt, men adskiller sig i sin tone ikke væsenligt fra andre af instruktørens film. Vinder filmen ikke Oscar som årets bedste, så synes Frances McDormand i al fald at være en oplagt kandidat til prisen for årets kvindelige hovedrolle.

Eneste minus er, at vi har set hende være rapkæftet og ubehagelig et utal af gange før, mens Judi Dench aldrig har været finere end i "Victoria og Abdul", selvom hun faktisk fik sin allerførste Oscar-nominering for at spille Dronning Victoria i "Mrs. Brown" for ca. 20 år siden.