TVIND – THE MUSICAL

★★★★☆☆

På Teater V i Valby kan man se en musical, der ikke ligner andre af sæsonens musicals – og det er faktisk ment som et kompliment. Udgangspunktet er hverken en Disney-tegnefilm eller et klassisk amerikansk show, men noget så ærke-dansk som Tvind. Tre småskærme sørger for, at vi får oprullet de vigtigste politiske begivenheder i de årtier, hvor Tvind og Tvind-skandalen var på alles læber.

Dramatikeren Andreas Garfield slipper relativt godt fra at skildre kompleksiteten i den samlede Tvind-udvikling, og kun enkelte gange forfalder han – eller er det den iøvrigt opfindsomme iscenesætter Jens Svane Boustrup? – til karikaturen.

Scenografen Julie Forchhammer lader i bogstaveligste forstand jorden krakellere under en række af Tvinds grundlæggere, og typisk for strukturen får vi aldrig bossen Amdi at se.

Vi hører derimod en god håndfuld Tvind-folk fortæller deres historier, så de bliver nærværende. De spilles nemlig af fem storartede skuespillere, der alle fortjener at blive nævnt: Martin Bo Lindsten, Iben Dorner, Sune Kofoed, Margit Watt-Boolsen og sidst men ikke mindst Rikke Bilde, der også er i besiddelse af eftermiddagens stærkeste stemme.

Sune Skuldbøl Vraa står ikke blot for de fine musikalske arrangementer af diverse politiske slagsange, men er også ene om at spille musikken – tilmed på flere forskellige instrumenter.

"Internationale" som fællessang i vor tid? Tja… hvorfor egentlig ikke? For det var jo ikke nødvendigvis idealerne, der var problemet på Tvind, men snarere hvordan de blev fortolket af ledelsen.