UNTITLED

★★★☆☆☆

Den østrigske dokumentarist Michael Glawogger (manden bag "Whores’ Glory" og "Arbejderens død") fik desværre aldrig gjort sin sidste film færdig. Hans planer om at lave en film baseret på et helt års verdensrejse blev bremset af en dødelig form for malaria i Liberia efter kun fire måneder og nitten dage.

Men som det fremgår af værket UNTITLED var en sanselig billedmager i fysisk kontakt med de miljøer, han beskrev. Hans faste klipper Monika Wili har tappert forsøgt at få en film ud af værket, men det har tydeligvis været vanskeligt, da Michael Glawogger ikke arbejde med et manuskript. Wili gør et nydeligt arbejde med strukturen i udvalgte scener, men nogen overordnet sans for dramaturgi synes hun ikke at eje.

I stedet har Monica Viti fået den anerkendte britiske skuespillerinde Fiona Shaw til at indtale Michael Glawoggers noter, som supplement til billedmaterialet. Problemet er blot, at det fungerer. Teksterne virker alt for filosofiske og litterære til at egne sig til voice-over og hvad værre er, så er der noget selvsmagende og højrøvet over Fiona Shaws fortolkning, som giver en uheldig distance til de afrikanske miljøer, der udgør hovedparten af filmens univers.

Men er derfor i sidste ende bedre tjent med at se de to gamle film, som Cinemateket heldigvis også viser i den kommende tid, end ved at se månedens dokumenter. For månedens dokumentar burde nemlig have været Ai Wei Weis monumentale "Human Flow", den definitivie film om den globale flygtningekatastrofe.