EDDA

★★★★☆☆

Et af kulturbyårets store satsninger er EDDA, der spiller nogle få gange på Aarhus Teater efter en række opførelser i Norge sidste år.

Skønt med internationale ambitioner, men man kan i høj grad diskutere om et norsk initiativ til en forestilling på nynorsk og engelsk med skuespillere fra Det Norske Teatret og iscenesat af en amerikansk instruktør er det helt rigtigt projekt at poste så mange danske kulturkroner i.

Nuvel, forestillingen tager udgangspunkt i den nordiske mytologi, hvilket også tjener som det eneste forsvar for det danske engagement.
Det kræver dog en del fortrolighed med den nordiske mytologi for at få makismalt udbytte af forestillingen, da Robert Wilson og dramatikeren Jon Fosse ikke forholder sig særligt konkrete til historierne, men snarere skaber et billedværk ud fra brudstykker af mytologien og dens mærkværdige skabninger.

Man bør rose Robert Wilson og co. for en unik fremstilling af det klassiske persongalleri, der omfatter velkendte gudenavne som Odin og Thor samt en række odiøse dyr. Har man set tidligere Wilson-forestillinger bliver man dog ikke overrasket over det groteske mix af bizarre glimmerkostumer og moderne post-punk koblet med klassisk musik, country og ragtime.

Der er som sædvanlig kælet for det visuelle udtryk, og der skal mere end en enkel synlig sceneteknikker til at ødelægge helhedsindtrykket. Humor indgår heldigvis også i denne absurde abstrakte verden. Men substansen mangler – i lighed med oversættelsen – hvis man har fået en ydreplads på gulvet.

Takket være "Erasmus Montanus", "Brødre" og "Lyden af de skuldre vi står på" har kulturbyåret heldigvis budt på store teatertriumfer i Smilets By. Men med et par katastrofale eksperimenter som "Fragt" og "#Amlet", en flot men også lidt skuffende EDDA samt ikke mindst tabet af Granhøj Dans in mente er det som om, at smilet stivner en smule. Der er i al fald behov for en grundig revidering af, hvad det vil sige at være kulturby – også efter 2017. Færre kostbare "events" og flere langvarige løsninger synes at være oplagte målsætninger.