LOVING

★★★★★☆

Efter filmen "Mud" og "Take Shelter" har instruktøren Jeff Nichols begået sit foreløbige hovedværk med LOVING. Filmen er et lavmælt men vægtigt indlæg i skildringen af den racistiske lovgivning, der eksisterede i USA helt indtil forrige århundrede.

Nichols giver os et mesterligt portræt af kærlighedsforhold, der på stilfærdigvis trodser juridiske urimeligheder af den simple grund, at de elsker hinanden. Det kunne sagtens være endt banalt, men i stedet får vi en klog og medrivende love story, som både griber og gyser. For det er vitterligt oprørende, hvad to mennesker skal udsættes for, blot fordi at de vil giftes, og paralellerne til vor tid er der stadig, selvom filmen udspiller sig i en anden tid.

Jeff Nichols har formået at få to af årets fineste skuespillerpræstationer ud af sine stjerner. Joel Edgerton er overrumplende god som den tavse mand, der ikke kan andet end at følge sit hjerte og Oscar-nominerede Ruth Negga er da også lige til at forelske sig i. Ruth Negga spiller rollen som den i lovens forstand problematiske hustru med en stille værdighed, der gemmer på en enorm styrke, og vi kan ikke andet end heppe på dette par.

LOVING byder tilmed på flotte naturoptagelser og stemningsmættet musik, og fremstår ikke kun som væsentlig filmisk dokumentation af en skamplet i Amerikas historie, men får også vore hjerter til at smelte og vore øjne til at græde.