NÅR NOGET SLUTTER

★★★★☆☆

"The Sence of an Ending" er originaltitlen på en nærmest ærkengelsk spillefilm af Ritesh Batras (skaberen af den kalorielette "The Lunchbox"). NÅR NOGET SLUTTER er baseret på Julian Barnes’ anmelderroste roman, der indbragte ham den eftertragtede Booker-pris.

Barnes skulle selv have udtalt, at de bedste filmatiseringer "er mest loyale ved at være iloyale", og derfor virker den ejendommeligt, at Nick Payne (en af bidragyderne til den populære TV-serie "The Crown") har skabt så litterært et manuskript. Det føles vitterligt som om, at man har læst en bog, når filmen er slut, men til gengæld kniber det med at genkalde konkrete billeder fra filmen.

Hovedkarakteren Tony er i bogen en utroværdig fortæller, men den fornemmelse får vi ikke rigtig i filmen, bortset fra en enkel scene, hvor ex-konen konfronterer ham. Jim Broadbent spiller ham ellers fint som en lidt vrissent mand, der aldrig forstod, da konen gik fra ham, og som snarere er en selvbedrager end en løgner.

Dame Harriet Walter har som ex-konen sin måske fineste filmrolle til dato, mens hendes medspiller fra "Downton Abbey", Michelle Dockery må tage til takke med et mere tidstypisk kostume. Størst indtryk gør – igen igen – Charlotte Rampling som ungdomskæresten, der gemmer på en hemmelighed.

Man har svært ved at genkende de unge karakterer fra flashback-scenerne i de mere modne typer, der fylder i nutiden – også rent fysisk. Men i det mindste er vi i begavet selskab, og NÅR NOGET SLUTTER har en lavmælt ynde, som kompenserer for meget.