SE MIG I DAG

af

Wafande

Forlaget Gyldendal

★★★☆☆☆

Den danske soul- og reggaesanger Wafande har charmeret og begejstret publikum landet over. Bag det kække smil og de rare øjne gemme der sig en usædvanlig livshistorie.

Denne historie udfoldes i selvbiografien SE MIG I DAG. Som læser indvies man i Wafandes frisindede opvækst på Christiania med moren Ingrid og plejefaren Christian. Det er en barndom, der er præget af udsyn, nærvær og kærlighed. Men det er også en barndom, der glimrer ved Wafandes biologiske fars fravær.
Wafande skyder i vejret, og under et længere ophold i Frankrig bliver han udtaget til et elitehold i basketball.

Sporten afløses dog senere af musikkens forløsende og fortryllende rytmer. Wafande vender tilbage til den danske andedam, og bandet Donkey Sound ser dagens lys. Inden for kort tid oplever Wafande stigende succes. Mønten har dog en bagside, og den store opmærksomhed samt savnet af sin biologiske far slår med tiden over i sprut og misbrug. Familien og især moren er dog vigtige støttepiller i forbindelse med Wafandes genrejsningsproces.

SE MIG I DAG er en dybfølt, men ikke speciel dybsindig beretning om et indtil videre broget og rigt kunstnerliv. Bogen er suppleret med godt billedmateriale, og de personlige skildringer og kærlighedserklæringer til familien står stærkest.

Til trods for at Wafandes daglige virke er sanger, så savner man flere musikalske indslag i bogen. Ikke bare i form af sangtekster, men i form af flere betragtninger og overvejelser om den kreative skabelsesproces. Det burde være det mindste, man kan forlange fra én, der ellers er så rundhåndet med sit følelsesliv.

(Gæsteanmelder: Niels Roe)