DUKKELISE

★★★★☆☆

Robert Aldrichs hovedværk "Hvad blev der egentlig af Baby Jane?" hører til blandt alle tiders bedste gyserfilm. Berømt og berygtet for at konfrontere to rivaliserende Hollywood-divaer Bette Davis og Joan Crawford, hvilket er grundlaget for "Feud", en ny tv-serie med Susan Sarandon og Jessica Lange.

Også Jokum Rohde har hentet inspiration i den gamle sort-hvide filmklassiker og efter flere års ventetid får hans DUKKELISE nu endelig premiere i Skuespilhuset. Rohde forholder sig meget frit til det eksisterende materiale, og har digtet sin egen historie om den tidligere barnestjerne DUKKELISE, der håber på et comeback efter at være blevet interviewet af en mystisk Frøken Jakobsen fra "Vaudeville Nu". Men DUKKELISE har ikke taget højde for, at hendes snu og misundelige storesøster, der selv for en tid opnåede en vis berømmelse i tvivlsomme film under navnet Lila Lash, ligeledes længes efter en tur i rampelyset.

Instruktøren Elisa Kragerup kan ikke give Jokum Rohdes saftige tekst nogle perspektiver, som den – trods mange kvaliteter – ikke har. Men hun har tydeligvis sans for hans bizarre komik, der er komplet uegnet for børn – titlen til trods.

Helt afgørende for forestillingens kvalitet er, at den har to skuespillerinder, der i den grad tør gå linen ud. Vi ved godt, at Tina Gylling Mortensen har fornemmelse for det groteske, men spørgmålet er om DUKKELISE i virkeligheden ikke er den mest normale af de karakterer, vi møder på scenen? Betagende er hun i al fald i sine odiøse sangnumre og ikke mindst i de efterfølgende fremkaldelser.

Kirsten Olesen formår i den grad at overraske efter en lidt svag start. Ofte har hun været henvist til meget realistiske eller højest let absurde roller, men denne gang får mulighed for at kaste sig ud i et pompøst vanvid, der både morer og berører os.

Det er Tina Gylling Mortensen og Kirsten Olsens forrygende samspil, der bliver atrraktionen i denne underholdende affære, der er blottet for relevans, men som rammer og lammer vores følelsesregister med sin rystende skildring af menneskelig ensomhed.