DET ER BARE VERDENS UNDERGANG

★★★★★☆

Kanadas mest sprudlende instruktør Xavier Dolan slår til igen med det hypnonisk smukke familiedrama DET ER BARE VERDENS UNDERGANG ("Juste la fin du monde") baseret på Jean-Luc Lagarces skuespil. Men det ikke i blot ordene men også ansigterne, der fortæller en smertefuld historie om savn og svigt.

Frankrigs smukkeste skuespiller Gaspard Ulliel har smidt al glamouren fra sit eminente portræt af "Saint Laurent" og agerer med udsøgt finfølelse den homoseksuelle forfatter Louis, der efter 12 års fravær returnerer til sin familie for at fortælle dem, at han skal dø.

Moderen – en formidabel Nathalie Baye – har forskanset sig bag sminke, paryk, cigaretrøg og kunstige negle. Som Louis’ søskende er Léa Seydoux og Vincent Cassel hver på deres måde glimrende, hun som den forsømte søster, der higer efter opmærksomhed og han som den aggressive bror, der har svært ved at finde udtryk for sine frustrationer. Marion Cotillard giver et betagende portræt af broderens godmodige hustru, der slet ikke ved hvad hun skal stille op med mandens vrede.

Xavier Dolan får samtlige stjerneskuespillere til at funkle og har ingen lettet løsninger på denne familietragedie. Og selvom vi absolut godt forstår, hvorfor Louis forlod denne familie, så indser vi også, at han lod dem i stikken. Og at man selv med de bedste intentioner ikke blot kan vende tilbage efter så lang tid uden det har omkostninger – for dem og for ham.

Xavier Dolan modtog såvel instruktørprisen af Det Franske Filmakademi samt den store jurypris i Cannes DET ER BARE VERDENS UNDERGANG. Det er da også en sublim stilsikker indsats, han igen har ydet. Det tålmodige publikum vil opleve en snigende uhygge krybe ind under huden og selv længe efter filmen er slut sidder den stadig i kroppen.