GIANT STEPS

★★★★★☆

Infra *****

Falling Angels ******

Vertical Road *****

Det er i den grad de korte balletter, som har sat den kunstneriske dagsorden på Det Kongelige Teater i 2017. Og med GIANT STEPS får vi hele tre styk, der alle tilhører mesterklassen.

Koreografen Wayne McGregor udfordrer sammen med Jenny Tattersalls iscenesættelse en række af den kongelige ballets bedste (og mest attraktive) dansere til Max Richters forunderlige filmiske musik. Til lejligheden tilsat lidt støj, der på konstruktiv vis forstyrrer pænheden. Elektroniske mænd og kvinder går målrettet fremad på en aflang skærm over scenen. Mere komplekse bevægelsesmønstre og strukturer finder man nedenunder blandt de tændte dansere på scenen jvnf titlen "Infra".

I FALLING ANGELS (iscenesat af Roselyn Anderson) indtager et sublimt tjekkisk danseensemble vores elskede Gamle Scene og til langvarige potente trommehvirvler kaster de sig ud i en sand præcisions-opvisning til Jiri Kyliáns akrobatiske dans. Imponerende.

Mest original af de tre er dog Akram Khans VERTICAL ROAD, hvor vi møder potent dans i en slags ørken. En støvsky (eller er det blot talkum? ) adskiller i første omgang individet fra gruppen og diverse magtkampe (hersker/slave) synes at udspille sig mellem dem, inden en forunderlig form for skyggeteater leder tankerne helt tilbage til civilisationens vugge.

Kraftfuld ekspressiv dans som afrunding på en storartet aften i Det Kongelige Teater.