70 ÅRS OPERA

– Den Jyske Operas 70 års jubilæum

★★★★★☆

Kongefamilien glimrede ved sit fravær i aftes på Det Kongelige Teaters gamle scene, men heldigvis formåede Den Jyske Opera selv at holde en fest for publikum, som de nu har gjort det igennem syv årtier.

Det turnerende jubilæumsprogram bød på gaver med relation til det omfattende repertoire, der har gjort Den Jyske Opera til en kær gæst – også udenfor Jylland: Både kendte værker som "Jægerbruden" og "La Traviata" til mindre kendte operaer som "Ideomeneo" og "Schlagt Sie Tot" samt en lokkende bid af den nye Susanne Bier-opera "Brødre" med musik af Daniel Bjarnason.

Efter pause forkæles vi med en ganske vidunderlig violin-meditation fra "Thais", komponeret af selveste Massenet (manden bag "Don Quixote") sublimt fremført af dirigenten Tobias Ringborg. Og efter uddrag fra "Den glade enke", "Maskerade" og "Flagermusen" forplantede det boblende humør på scenen sig for alvor til publikum.

Instruktøren Eva-Maria Melbye havde skønsomt sparet os for en egentlig fortæller og lade musikken give os forklaringen på Den Jyske Operas lange liv. Den professionelle klovn Marta Carbayo formåede et langt stykke af vejen at fylde pauserne ud i en fortryllende kjole med ikke så få overraskelser i udskæringen.

Inger Dam-Jensen var ved flot stemme denne aften og Lars Møller imponerede især i et uddrag fra "Den flyvende hollænder". Sidst men ikke mindst formåede charmetrolden Magnus Vigilius med sit smittende humør atter engang gøre sig populær hos tilskuerne.

Den hypnotisk smukke Apoteose fra Langgaards "Antichrist" udgjorde en overraskende men betagende afslutning på denne vellykkede jubilæumsforestilling, der nok skal gøre lykke overalt hvor den bliver vist. Et vidnesbyrd om, at Den Jyske Opera er still going strong.