GOLD

★★★☆☆☆

Matthew McConaughey har forlængt bevist, at han var en bedre skuespillere end han gav os grund til at tro i starten af karrieren. Præstationerne i "Magic Mike", "Mud" og i særdeleshed "Dallas Buyers Club" vidner om mod, og også GOLD kræver en god portion uforfængelighed.

Overspillet lurer lige om hjørnet denne gang, men underholdende er det i al fald at følge McConaugheys eventyrer i hans søgen efter guld. Edgar Ramirez danner en udmærket kontrast som hans mere elegante kompagnon, der har blik for den drive og den know-how, som McConaugheys fedladne og svedige guldgraver repræsenterer.

Bryce Dallas Howard er godt placeret som dum gås med hjertet på rette sted og såvel Bruce Greenwood som Stacy Keach låner velgørende pondus til to af guldindustriens slibrige bagmænd.

Instruktøren Stephen Gaghan huskes bedst for spændingsfilmen "Syriana", der noget ubegribeligt indbragte den overvurderede George Clooney en Oscar. GOLD er et noget mere kulørt projekt, men man får på den anden side en meget god fornemmelse for sammenhænge i guldindustrien – og de virker ikke mindre vanvittige end dem, vi kender fra bankerne.

Det er dog samspillet mellem McConaughey og Ramirez, der giver filmen dens største kvaliteter – for trods titlen handler GOLD mest af alt om venskab. Om venskab vitterlig er guld værd må man dog selv gå i biffen for at se.