LION

★★★★★★

Instruktøren Garth Davis får et overvældende filmgennembrud med denne hjertegribende beretning, der tilmed er baseret på en virkelig historie. Vi følger den lille gadedreng Saroo, der bliver væk fra sin mor, og må gå grueligt meget grumt igennem, inden han finder ro i sindet. Men beretningen i LION bliver aldrig banal, men lader historien folde sig gradvist ud og giver os ganske uventede perspektiver, der understreger kompleksiteten i den moderne verden.

Garth Davis har en fortid i reklamebranchen og er man i det lune, kan man da vælge at se LION som en reklamefilm for Google Maps. Men uanset om man anser den for at være en reklamefilm eller et medrivende livsbekræftende drama, så kommer man ikke uden om, at den er uhyre vellavet på alle fronter. Og at benægte Google Maps globale betydning ville i denne sammenhæng slet ikke give mening, så vi har ikke grund til at føle os holdt for nar.

LION byder desuden på en række alderes fortræffelige skuespillerpræstationer – ikke mindt af den kun 5-årige Sunny Pawar, der øjeblikkelig indskriver sig i filmhistorien blandt de mest hjerteknusende børneskuespillere. Abhishek Bharate er bestemt også glimrende som hans storerbror, og som den ældre Saroo giver Dev Patel (fra "Slumdog Millionaire" og "The Best Exotic Marigold Hotel") en moden, klog og følsom præstation, der allerede har kastet flere priser af sig.

Rooney Mara, der skulle have fundet Oscar’en for sin rolle I "Carol" skaber endnu et begavet og sensitivt portræt af en ung forelsket kvinde, og sidst men ikke mindst overrasker en næsten ukendelig Nicole Kidman med en virkelig atypisk præstation, der understreger, hvor god en skuespiller, hun faktisk er.

Fotografen Greig Fraser sørger for betagende scenerier uanset om vi er i Indien eller Australien og en flot musikside går også sit til, at vi forlader biografen med tårerne strømmende ned af kinderne.