MOONLIGHT

★★★★★★

Skelsættende er et stort ord, men i tilfældet MOONLIGHT er det ikke overdrevent. For Barry Jenkins udviklingshistorie er en barsk men også bevægende oplevelse, der går lige i kødet på de fordomme, der i den grad lever i bedste velgående – ikke mindst i black america.

Barry Jenkins’ mesterlige drama, der helt klart fortjener at indbringe ham en Oscar – enten som manuskriptforfatter eller som instruktør, er samtidig en flænsende selvransagelse fra en kultur, der selv har været kanøflet i århundreder og som stadig kæmper med at lære af deres egen historie.

Mahershala Ali og Naomie Harris står i forreste række i kampen om Oscar-statuetter for deres biroller som narkohandleren og hans klient. En adskildt duo, der hver for sig faktisk kæmper indædt, men – frygter vi – forgæves.

MOONLIGHT er den hidtil vigtigste film, som vi endnu har set om livsvilkårene i et forsømt afroamerikansk samfund, en knytnæve mod den amerikanske administration, men også et opgør med stereotyper, som afroamerikanerne selv må stå for. Barry Jenkins går med denne film forrest, og

MOONLIGHT fremstår som den betydeligste bedrift en afroamerikansk instruktør endnu har fået mulighed for at udrette.