VAIANA – 3D

★★★★☆☆

Den flotte og farverige film om den polynesiske pige VAIANA er blevet nomineret til hele to Oscars i kategorierne bedste animationsfilm og bedste sang.

Filmen er ikke bare en teknisk imponerende bedrift med velfungerende 3D-effekter, for den tager os med på en eventyrlig rejse ind i stammefolkets myter, hvor vi bl.a. møder den selvfede halvgud Maui og en uhyggelig vulkangud. Vi glæder os ligeledes over et par festlige dyr, en kær lille gris og en ualmindelig dum hane.

VAIANA er tilmed velsignet med et stærkt hold spillere i den danske versionering. Clara Rugaard-Larsen forvalter dygtigt sin store hovedrolle med smuk stemme. Kasper Leisner spiller uhyre veloplagt den irriterende men også uimodståeligt charmerende Maui og bekræfter indtrykket fra "Jordens søjler" på Østre Gasværk, hvor han overraskende som en glimrende sanger.

Men finest af alle er Grethe Mogensen som bedstemor Tala. Grethe Mogensen øser af sin store dramatiske talent i den herlige indledende sekvens, der med rette får skolebørn til at besvime. Men hun får også mulighed for at formidle livsvisdom i mere stille passager og så kan tilmed stadig synge.

VAIANA bliver ikke blot et portræt af endnu en heroisk ung pige, men giver også ligeledes glæden og spændingen ved at opleve en ny kultur. Det er ingen ubetydelig bedrift i disse tider.