SNEDRONNINGEN

★★★★★★

Finland fylder 100 år, og det skal naturligvis fejres – også i København. I Cinemateket kan man i den kommende tid opleve finske hovedværker som "Den ukendte soldat" og d. 2. februar er der dansk premiere på en af de bedste finske film i nyere tid, "Den bedste dag i Olli Mäkis liv". Men allerede nu kan man opleve en fuldstændig overdådig balletversion af H. C. Andersens "Snedronningen" i Operaen med den finske Nationalballet koreograferet af vor egen Kenneth Greve.

Selv en Snedronning ville smelte over denne ganske fortryllende udgave af eventyret om den lille Gerda og den lille Kaj, og Dronning Margrethe så da også begejstret ud i sin loge i selskab med bl.a. Prins Henrik.

Vibeke Hastrup, der tidligere på sæsonen overrumplede anmelderne på Svalegangen i Århus, øser af talrige erfaringer som oplæser i rollen som fortælleren. En krævende opgave, da hun også indgår aktivt i forestilling, men Vibeke Hastrup varetager den med lige dele stil og sikkerhed – samt en ikke ubetydelig overraskelse til sidst.

Såvel kostumer som dekorationer er afstemt nøje helt ned til de mindste farvenuancer af scenografen Erika Turunen, hvilket gør forestillingen til en sand fryd for øjet. Men hele tiden med inspiration i eventyret. Ikke mindst den store ishal gør indtryk med sine gigantiske istapper, der som syle peger truende ned mod Kaj og Gerda. Det finske islæt fornægter sig heldigvis ikke, og en potent saunascene med seje finske mænd gør stor lykke hos publikum.

SNEDRONNINGEN er i sandhed et overflødighedshorn af en forestilling proppet med dansetalenter, som Kenneth Greve giver plads til at folde sig ud. Men han får også uvurderlig hjælp af den finske komponist Tuomas Kantelinen, hvis berusende musik klinger i ørerne længe efter.

Det er første gang den finske nationalballet besøger København. Lad det ikke blive den sidste.