DET KONGELIGE KAPELS NYTÅRSKONCERT 2016

★★★★☆☆

Der er en ganske særlig stemning i et teater en nytårsaften. En diskret løssluppenhed, der synes født af, at man nu kan lægge det gamle år bag sig og omsider begynde på en frisk. Det mærkede man opså i Operaen, der dannede rammen om Det Kongelige Kapels nytårskoncert på det sidste dag i 2016.

Simon Duus havde ganske vist ikke fundet den helt rette musikalitet som konferencier endnu og en Christiania-vits var vist heller ikke noget, der faldt i det festklædte publikums smag. Duus scorere dog point, da han uden at snuble sørgede for, at vi kom på fornavn med samtlige musikere i det kongelige kapel.

Det er dog tydeligvis som sanger, at han har sin force og sammen med en vittig Sofie Elkjær Jensen gav de et frisk bud på den evindelige papagena-duet fra "Tryllefløjten". Måske en forsmag på, hvad vi kan vente os i næste sæson?

Sofie Elkjær Jensen forekom nok en anelse for ung til divarollen i "Giudetta", men til gengæld kunne hun synge "Meine Lippen, sie küssen som heiss", så vi alle smeltede. Duus havde som et led i nytårsløjerne sørget for, at der ikke kun blive smidt roser op til den unge primadonna, men hun håndterede ganske charmant, at der også landede et par herreunderbukser på scenen.

Dirigenten Daniel Stern var i den grad i hopla og lettede flere gange fra sit podie i bar begejstring over musikken. Man kunne ligefrem se hvordan humøret gradvist forplantede sig til musikerne frem til en overdådig finale med både festfyrværkeri og fællessang.

At det ikke var lykkedes Operaen at finde en sponsor til et glas bobler nytårsaften, kan man ærgre sig over, for det havde givet bidraget til feststemningen blandt publikum og virket præcis så overskudsagtigt som en nytårskoncert netop skal være.

Men Det Kongelige Kapel gjorde bestemt hvad det kunne – og det var heldigvis også mere end tilstrækkeligt. Således opløftet forlod man operaen med en følelse af, at nu kunne 2017 bare komme an!