WAR HORSE

★★★★★☆

Mange husker sikkert Steven Spielbergs storfilm af samme navn, men det var Nick Staffords teaterversion (baseret på Michael Morpurgos børnebog), der for alvor bannede vejen for filmen. Forestillingen havde premiere på Royal National Theatres største scene (The Olivier), og blev overført både til Londons West End og Broadway med enorm succes inklusive Tony- og Olivier-priser. Men det er Marianne Elliott and Tom Morris’ originale opsætning (naturligvis med fornyet rolleliste) kan opleve i Cinemaxx biografen i forbindelse med biografens populære Teaterbio-visninger.

Den særdeles lovende unge skuespiller Sion Young, som allerede har scoret en West End Frame Award for sin dybt rørende indsats i teaterversionen af WAR HORSE, spiller drengen Albert, der blir bedste ven med hesten Joey.

Alistair Brammer vil mange sikkert huske som Prouvaire i filmversionen af "Les Miserables". Vi nød ham for nyligt som Chris i jubilæumsversionen af "Miss Saigon", og her har han rollen som Alberts rival Billy. Men forestillingens egentlige stjerne er det sydafrikanske Handspring Puppet Company, der er ansvarlige for de næsten uhyggeligt livagtige hestedukker, vi møder på scenen.

Takket være en glimrende scenografi samt udsøgt lys- og lydarbejde fungerer hesteillusionen optimalt, ja selv hvis man er mest til hestebøffer, undgår man ikke at knibe en tårer undervejs.

WAR HORSE er stort anlagt, originalt og folkeligt teater, der efter 5 millioner solgte billetter må siges at have bevist sit værd. Det bliver spændende at se, hvornår en dansk producent tør kaste sig ud i en dansk/skandinavisk produktion? WAR HORSE er nemlig almen gyldig og i dette tilfælde så forbilledligt formidlet, at selv Spielbergs version med ægte heste blegner.