FANNY OG ALEXANDER

★★★★★★

Blandt Ingmar Bergmans mange mesterværker rangerer FANNY OG ALEXANDER suverænt som det mest elskede, og det er i længden vel det vigtigste?

Gunn Wållgren troner smukt og majestætisk over den suveræne rolleliste – yndigt kurtiseret af Erland Josephson.
Ewa Fröling blev hverken nogen ny Liv Ullmann eller en ny Bibi Andersson i den kvindelige hovedrolle, hvorimod Allan Edwall stadig funkler som hendes døende mand. Jan Malmsjö er magtfuld som kirkens mand og Harriet Andersson skræmmer som en del af husholdningen.

Stina Ekblad formår at tilføre filmen mystisk og magi, mens Jarl Kulle er personificeret livsglæde. Og hvordan kan han også tillade sig at være andet omgivet af så ypperlige kvinder som Mona Malm og Pernilla Wallgren (senere August).

Börje Ahlstedt og Christina Schollin bidrager hver på deres måde til morskaben, og indpakningen af denne storslået familiekrønikke er heller aldrig overgået. 4 oscars blev det til – hvilket stadig er rekord for en nordisk film, men det var givet blev til langt flere, hvis sproget havde været engelsk. Men gudskelov er det forblevet svensk – og flottere har det svenske sprog vel aldrig lydt?

Så hvad er der og betænke sig på. Afsted til Cinemateket, hvor man i en kort periode kan nyde hele herligheden i en splinterny kopi.