VITA & VIRGINIA

★★★★★☆

Skuespillerinden Eileen Atkins var en af forfatterne til TV-serien "Herskab og tjenestefolk", der fungerede som forbillede for vor egen "Matador". Men Atkins har også spillet markante filmroller i bl.a. "Tilbage fra Cold Mountain", "Gosford Park", "Sidste chance, Harvey" og "Magic in the Moonlight". Hendes brilliante scenekarriere inkluderer glansrollen som Virginia Woolf i "A Room of One’s Own", som hun også spillede på TV. Hun skrev desuden manuskriptet til Virginia Woolf-filmatiseringen "Mrs. Dalloway" med Vanessa Redgrave i hovedrollen og medvirkede naturligvis også i den Oscar-belønnede Virginia Woolf-fillm "The Hours" med Meryl Streep, Julianne Moore og Nicole Kidman (som Virginia Woolf).

Det er med andre ord en forfatterinde med kendskab til godt stof, som står bag VITA & VIRGINIA, og det gennemstrømmer hele teksten, der bygger på brevvekslingen mellem forfatterinden Viriginia Woolf og hendes elskede Vita Sackville-West. Opsætningen på Teatret ved Sorte Hest er på sin vis en genopsætning, men det forekommer utænkeligt, at den originale produktion skulle have været bedre. For Barry McKennas fintmærkende iscenesættelse får det ypperste frem i de to skuespillerinder på scenen.

Og hvilke skuespillerinder! Nathalie Johnston og Sue Hansen-Styles virker i den grad over teksten, og synes at have afprøvet alle tænkelige tolkninger bag ordene, inden de har valgt de i denne sammenhæng rigtige. Deres samspil er en udsøgt nydelse – ikke mindst sprogligt, og de misser ingen nuancer på et formfuldendt engelsk, der sjældent har klinget så smukt på en dansk scene.

Kærlighedshistorien mellem VITA & VIRGINIA fremstår tilmed umiddelbart gribende, fordi den udspiller sig i en tid, hvor et forhold mellem to af samme køn var strafbart. Lesbisk kærlighed er ikke længere tabu på en teaterscene, men alligevel har vi næppe nogensinde set et kærlighedsforhold mellem to kvinder skildret med større nænsomhed på en dansk scene end her.

For producenterne Why Not Theatre og for Teatret ved Sorte Hest er forestillingen en triumf. For publikum en uomgængelig teateroplevelse med skuespilkunst af allerfineste karat.