SUNSET SONG

★★★★★☆

Lige siden Terrence Davies fik sit internationale gennembrud i 1988 med den stemningsmættede "Fjerne stemmer, stille liv", har han formået at fastholde sin position som den mest sensitive af alle de britiske filminstruktører. Glidende kameraturer rundt i almindelige menneskers hjem afslører hvilke liv de har levet, og de sange, der knytter sig til disse liv bringer mindelser om ofre og afsagn.

SUNSET SONG kan med en vis ret betegnes som kronen på værket, for dens portræt af en ung kvindes opvækst og ægteskab er så rent og fint, at man blot hengiver sig til det sindige tempo, der passer så ideelt til denne fortælling.

Peter Mullan, der vandt pris i Cannes via titelrollen i Ken Loachs "My name is Joe", spiller pigens autoritære fader, der vanrøgter hendes broder, indtil det får fatale konsekvenser. Moderens endeligt hviler som en tung skyggen over familien, og først da pigen Chris (renfærdigt og myndigt fremstillet af Agyness Deyn) gifter sig med sin elskede (Kevin Guthrie), tegner fremtiden lys og lykkelig – for en tid.

SUNSET SONG rummer den ene hypnotisk smukke billedkomposition efter den anden, og Terrence Davies formår sammen med sin fotograf at udnytte det naturlige lys optimalt. Hver en sang lader os se ind i sjælen på filmens karakterer og bliver dermed mere end bare underlægningsmusik.

Cinematektet fortjener med andre ord stor ros for at sikre, at denne skønhedsåbenbaring bliver introduceret til et dansk publikum. Så lad dem ikke skræmme af en lang spilletid, man tryllebindes fra start til slut.