KUBO

★★★★☆☆

Stop-motion animation er en særlig form for animation, hvor man bevæger en figur eller en ting gentagne gange, så det ser ud som om, at den bevæger sig selv. Teknikken har rødder helt tilbage til filmens barndom, og i de seneste årtier har bl.a. de populære Wallace & Gromit-film givet stop-motion teknikken en opblomstring.

Den debuterende instruktør Travis Knight tager os med på en forunderlig tur til Japan, hvor vi møder drengen Kubo, der har sit at slås med. Han har mistet sin far, moderen forekommer deprimeret og selv har han kun eet øje. Men han har også et ukueligt humør, og tjener lidt penge ved at fortælle fabelagtige historier, som han gør levende via nogle figurer af foldede servietter.

Men hans onde mostre og den grumme bedstefar er på jagt efter hans andet øje, og derfor må han flygte. Han får undervejs hjælp fra flere sider bl.a. en bueskytte-bille, en moderlig abe og en serviet-samurai!

Man fornemmer virkelig en stor kærlighed til japansk kultur, for her er i den grad kælet for æstetikken. Lige fra brugen af sarte farver til den kunstneriske tilgang til stoffet. Den i starten noget dystre fortælling bliver anderledes munter, da først Kubo får sig nogle rejseledsagere.

Carl-Emil Lohman har en temmelig piget-stemme, hvilket forvirrer lidt i undervejs, men han får veloplagt støtte af Stig Hoffmeyer som månekonge og Vigga Bro som den dejlige gamle Kameyo.

KUBO – DEN MODIGE SAMURAI er et konkurrencedygtigt alternativ til de store filmstudiers mere strømlinede produktion.